Platforma glasničke RNK korisna za razvoj cjepiva protiv HIV-a?

MOSKVA, 2. svibnja 2023. (Hina/TASS) - Platforma za glasničku RNK, koja u našem organizmu prenosi informacije potrebne za izgradnju proteina, mogla bi pomoći znanstvenicima u stvaranju cjepiva protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV), rekao je u intervjuu za TASS zamjenik ravnatelja ruskoga Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, Denis Logunov.

"Jasno je da su u proteklih 40 godina znanstvenici nastojali stvoriti cjepivo, no dosad to i nije bilo baš uspješno. U načelu, postoji određena fenomenologija koja nam omogućuje da upotrijebimo glasničku RNK za stvaranje novih verzija cjepiva. Stoga moramo s takvom praksom i nastaviti", kazao je.

"Platforma za stvaranje cjepiva na bazi glasničke RNK može biti od velike koristi. Takvo bi cjepivo moglo pridonijeti da se pacijenti imuniziraju na dulje razdoblje, čak i oni sa slabim imunogenima T-stanica. U ovom bi slučaju takva tehnologija mogla napraviti razliku," rekao je Logunov.

Kao posljedica infekcije virusom humane imunodeficijencije u pacijenta se razvija HIV infekcija.

Bolest karakterizira progresivno oštećenje imunosnog sustava, što rezultira sindromom stečene imunodeficijencije (AIDS), u sklopu kojega se u pacijenta razvijaju i sekundarne infekcije.