Priznanje: Ivan Đikić imenovan počasnim doktorom Sveučilišta u Rijeci

RIJEKA, 4. srpnja 2023. (Hina) - Sveučilište u Rijeci u utorak je na prigodnoj svečanosti dodijelilo titulu počasnog doktora međunarodno priznatom stručnjaku u istraživanju tumora i zaraznih bolesti Ivanu Đikiću.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ovom prigodom je istaknula da je riječ o najvećoj počasti koje sveučilište može dodijeliti znanstveniku, osobama koje su znatno doprinijele Sveučilištu u Rijeci, ali i cjelokupnoj akademskoj zajednici i svjetskoj znanosti u cjelini. Ovo je 12. počasni doktorat riječkoga sveučilišta, a dodijeljen je u sklopu obilježavanja njegove 50. godišnjice. 

"Počasne doktorate dodjeljujemo osobama koje vidimo kao neprijeporne uzore za buduće generacije", istaknula je rektorica.

"Ivan Đikić je sasvim sigurno i nedvojbeno takav znanstvenik i takva osoba. Ivan Đikić je znanstvenik iznimnog osobnog i profesionalnog integriteta, takvog kakvog prepoznajemo mi, ali i nacionalna i internacionalna akademska zajednica. Znanstvena i akademska postignuća su vrhunska, njegova je reputacija europska i globalna", naglasila je.

Ocijenila je da je Đikić jedan od najboljih hrvatskih znanstvenika i osoba koja s pravom uživa najvišu znanstvenu reputaciju u zemlji i internacionalno.

Uz to, rekla je, dao je bitan doprinos Sveučilištu u Rijeci, kao član Međunarodnog znanstvenog savjeta, a ove godine je izabran za člana Sveučilišnog vijeća, najvišeg savjetodavnog, ali i nadzornog tijela riječkog Sveučilišta.

Promociju je vodio akademik Stipan Jonjić i pri tom ustvrdio da je Đikić znanstvenik čija su istraživanja promijenila poglede na biologiju ljudske stanice i doprinijela razumijevanju patogeneze brojnih bolesti.

Đikić je u zahvali ocijenio da Sveučilište u Rijeci postaje poznato i izvan hrvatskih granica te da mladi ovamo dolaze studirati, a potom ostaju u Rijeci.

To pokazuje da je Rijeka uspjela u otvaranju i integraciji u europsku znanost, rekao je. Tu postoji određena kemija ljudskog komuniciranja i prihvaćanja kritike kao nečeg dobrog, ustvrdio je.

Ivan Đikić redoviti je profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i član Max Planck Instituta za biofiziku.

Završio je Medicinski fakultet u Zagrebu, a doktorat u području istraživanja tumora izradio je u laboratoriju Josepha Schlessingera na Sveučilištu New York.

Sa svojom znanstvenom grupom postigao je značajne rezultate u istraživanju životnih procesa u ljudskim stanicama i njihovim patološkim promjenama koje vode do razvoja bolesti poput raka i infekcija.

Dobitnik je brojnih znanstvenih nagrada, uključujući Leibniz nagradu, Ernst Jung nagradu za medicinu i nedavno Louis-Jeantet nagradu za medicinu.

Izabrani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Njemačke akademije Leopoldine, Europske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti.

Za trud u populariziranju znanosti je odlikovan ordenom Red kneza Branimira s ogrlicom, koji uručuje predsjednik Republike.