Pronađen novi probiotički soj bakterija, pomoći će školjkama

ZAGREB, 23. siječnja 2023. (Hina) - Istraživačka skupina projekta uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena pronašla je potpuno nov probiotički soj bakterija koje imaju snažnu antimikrobnu aktivnost prema najčešćim patogenima, priopćeno je s Prehrambeno-biotehnološki fakulteta u Zagrebu.

Istraživači s Prehrambeno-biotehnološki fakulteta u Zagrebu i sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli time je uspješno priveo kraju trogodišnji znanstveni projekt "Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena", koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 450 tisuća eura.

Izoliran je soj iz češljače – lat. Aequipecten opercularis, koja je odabrana kao potencijalna alternativna vrsta školjkaša u akvakulturi. Novi probiotički soj potpuno je istražen i zadovoljio je niz sigurnosnih, tehnoloških i funkcionalnih kriterija.

Primjena navedene bakterije u uzgoju školjkaša pokazala je iznimne rezultate, jasno vidljive iz smanjenja mikroorganizama uzročnika kvarenja što otvara brojne mogućnosti primjene ovog soja ne samo u akvakulturi nego i u biokonzerviranju, rečeno je.

Primjena novog probiotika rezultirala je pozitivnim učincima na prirast i kondicijski indeks školjkaša, a kada su se eksperimenti proveli u uvjetima klimatskih promjena rezultati su pokazali povoljne trendove koji uistinu otvaraju brojne mogućnosti, rečeno je.

U sklopu projekta nabavljena je i visoko sofisticirana istraživačka oprema vrijedna 150 tisuća eura koja će biti i dalje na raspolaganju znanstvenicima i studentima ovih dviju institucija.

Klimatske promjene dugoročna su prijetnja uzgoju školjkaša. Porast temperature mora, smanjenje dotoka slatke vode, porast saliniteta te acidifikacija mora izrazito negativno utječu na uzgoj školjkaša, usporavajući i smanjujući njihov rast te povećavajući smrtnost.

Posebno je ugrožen uzgoj kamenica, koje će u nekim područjima do kraja stoljeća jednostavno – nestati. Porast temperature mora pospješit će pojavu i širenje postojećih, ali i novih bolesti kod školjkaša u uzgoju, dok porast prosječnih temperatura zraka značajno povećava rizik od kvarenja školjkaša tijekom njihova skladištenja, distribucije i pripreme hrane, ističe se.