Psi tragači smanjuju epidemiju covida na poslu?!

HANOVER, 23. studenoga 2022. (Hina/dpa) - Iako su ograničenja u vezi s pandemijom koronavirusne bolesti ukinuta u mnogim zemljama diljem svijeta, znanstvenici vjeruju da bi psi tragači i dalje mogli biti od koristi u sprječavanju izbijanja žarišta covida 19 u velikim tvrtkama i zajedničkim radnim prostorima.

Psi tragači obučeni da nanjuše zarazu koronavirusom prikladni su za upotrebu u svakodnevnim situacijama, na velikim skupovima i događajima, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj ovog mjeseca u znanstvenom časopisu BMJ Global Health.

"Ta vrsta psa predstavlja sustav ranog upozorenja", rekao je za agenciju dpa voditelj studije Holger Volk, voditelj Klinike za male životinje u TiHou, ističući da dresirani psi čak mogu identificirati infekcije i prije nego što PCR test bude pozitivan.

"Velike tvrtke poput Continentala i Volkswagena mogle bi ih koristiti kao relativno jeftin alat za provjeru kako bi povećale sigurnost svojih zaposlenika", rekao je Volk koji je vodio istraživanje na Sveučilištu veterinarske medicine u Hanoveru.

Za potrebe istraživanja uzeti su uzorci znoja na četiri koncerta u Hanoveru u rujnu i listopadu 2021.

Posjetitelji su također dali briseve za brzi antigenski test i PCR test na dan koncerta.

Uzorci znoja, rezultati pretraga te podaci o cijepljenju i kroničnim bolestima bili su dostupni za ukupno 2802 ispitanika.

Znanstvenici su rekli da je osam posebno obučenih pasa prepoznalo uzorke negativne na Sars-Cov-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 posto slučajeva.

Studija pokazuje da psi mogu pouzdano razlikovati uzorke ne samo u laboratorijskim uvjetima, već i u svakodnevnom životu, naglasio je voditelj studije Volk.

Sve se više koriste za prepoznavanje mirisa u medicini.

Ti psi koji mogu prepoznati razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Psi tragači već su korišteni u zračnim lukama i na javnim događanjima kako bi pomogli u otkrivanju infekcija koronavirusom tako spriječili širenje bolesti munjevitom brzinom.

Znanstvenici vjeruju da će psi moći pomoći u otkrivanju neidentificiranih slučajeva dugotrajnog covida.