Rusija će lansirati Sojuz kako bi vratila kući kozmonaute s ISS-a

MOSKVA, 11. siječnja 2023. (Hina/Reuters) - Rusija je u srijedu priopćila da će 20. veljače lansirati još jednu raketu Sojuz kako bi vratila kući dva kozmonauta i jednog američkog astronauta s Međunarodne svemirske postaje nakon što je iz njihove originalne kapsule prošlog mjeseca došlo do curenja rashladnog sredstva.

Curenje je proizašlo iz malene pukotine u vanjskom radijatoru kapsule Sojuz MS-22 koja je trenutno privezana uz ISS i trebala je vratiti tri člana posade natrag na Zemlju u ožujku.

"Misija Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Francisca Rubia na ISS-u se produžava. Oni će se vratiti na Zemlju Sojuzom MS-23", rekli su iz Roskosmosa.

"Lansiranje Sojuza MS-23 bit će 20. veljače 2023. u bespilotnom načinu rada", rekao je Roskosmos.

Lansiranje MS-23 ranije je bilo planirano za sredinu ožujka. Sojuz MS-22 će se spustiti na Zemlju bez posade, rečeno je.

Roskosmos je rekao da je do oštećenja cijevi radijatora došlo kao posljedica pada meteorita.

"Promjer rupe manji je od 1 milimetra", rečeno je.

Incident je poremetio ruske aktivnosti na ISS-u, prisilivši njezine kozmonaute na obustavu svemirskih šetnji dok su se dužnosnici usredotočili na kapsulu koja curi.

Curenje također predstavlja problem za NASA-u. Američka agencija rekla je prošlog mjeseca da istražuje može li SpaceX-ova svemirska letjelica Crew Dragon ponuditi alternativni prijevoz kući za neke članove posade ISS-a, u slučaju da Rusija ne uspije lansirati još jedan Sojuz.