Tehnologija za covid-testove otkrivat će i druge bolesti!

LONDON, 13. travnja 2023. (Hina/PA Media/dpa) - Stručnjaci koji su stvorili tehnologiju za izradu covid testova na vrhuncu pandemije udružili su snage s američkom biotehnološkom tvrtkom kako bi razvili testove za druga stanja poput dijabetesa i lajmske bolesti.

Biotehnološka tvrtka Vertebrate Antibodies Ltd (VAL), koju je osnovala skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Aberdeenu, osigurala je ulaganje s Innova Medical Group (IMG) za osnivanje novog holdinga, EpitogenX.

EpitogenX ima za cilj razviti laboratorijske dijagnostičke testove za lajmsku bolest i dijabetes, za koje je poznato da ih je teško dijagnosticirati dovoljno rano kako bi se omogućila pravovremena intervencija.

Novi testovi bit će jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.

VAL je koristio svoje tehnologije za razvoj covid testova kao dio brzog odgovora škotske vlade na covid-19.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili "žarišta" covid virusa koji bi pokrenuli imunološki odgovor tijela.

Sada će se koristiti i za druge bolesti.

Daljnja tehnologija razvijena tijekom pandemije pod nazivom EpitoGen kombinira i prikazuje molekularne elemente onako kako bi se prirodno pojavili u patogenu ili virusu.

Ovaj pristup poboljšava izvedbu testa, osjetljivost testa i može uključiti nove sojeve i varijante u testove.

Dr. Abdo Alnabulsi, suosnivač VAL-a, rekao je da su od početka krenuli u "revoluciju istraživačkog i kliničkog sektora inovativnim tehnologijama".

“Oduševljeni smo što smo u IMG-u pronašli partnera koji dijeli našu viziju i vrijednosti te je jednako predan razvoju transformativnih proizvoda", rekao je.

"Uvjeren sam da će ovo partnerstvo postići velike stvari i da će naša tehnologija i proizvodi imati globalni utjecaj".