Učenici bolje uče kada pišu rukom nego tipkajući…

Ručno zapisivanje novih informacija pomaže vašem mozgu da pamti stvari učinkovitije nego kad ih upisujete na uređaju, pokazalo je novo istraživanje koje je u suprotnosti s uobičajenim povezivanjem digitalizacije s napretkom.

“Pokazujemo da su kod pisanja rukom obrasci povezivanja mozga daleko složeniji nego kod pisanja na tipkovnici”, rekla je Audrey van der Meer s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju i koautorica studije.

“Poznato je da je takva opsežna aktivnost povezivanja u mozgu ključna za formiranje pamćenja i kodiranje novih informacija te je stoga korisna za učenje”, objasnila je van der Meer nakon testiranja na 36 učenika.

Olovka i papir, kao i školske ploče za pisanje kredom, sve se više zamjenjuju ekranima u školama i na sveučilištima diljem svijeta, što je pogrešan smjer i moglo bi negativno utjecati na učenje, pišu znanstvenici.

Znanstvenici, koji su objavili studiju u časopisu Frontiers in Psychology, pozivaju da djeca “budu izložena aktivnostima pisanja rukom u školi kako bi […] mozgu pružili optimalne uvjete za učenje.”

Zaključci su objavljeni nakon trenda vraćanja pisanja rukom u nekim školama u SAD-u i trebali bi, rekli su znanstvenici, dovesti do barem djelomičnog vraćanja pisanja rukom u škole u kojima je to smanjeno.