Virtualna stvarnost mogla bi ublažiti bolove oboljelima od raka?

LONDON, 19. listopada 2023. (Hina/PA Media/dpa) - Nova studija pokazuje da bi virtualna stvarnost (VR) mogla pomoći u ublažavanju bolova i patnji pacijenata oboljelih od raka, a dobrobiti VR-a također bi potencijalno mogle pomoći ljudima s brojnim drugim dugotrajnim stanjima, rekli su akademici.

Nova istraživanja otkrila su da korištenje VR-a može pomoći u smanjenju psiholoških učinaka povezanih s kroničnim bolestima.

Kako bi potkrijepili nalaze, znanstvenici sa sveučilišta Queen's u Belfastu u Irskoj krenuli su analizirati sve studije o korištenju virtualne stvarnosti za pomoć pacijentima s nizom dugotrajnih bolesti.

Pregledali su 31 studiju provedenu između 1993. i 2023. na tu temu.

Ljudi se mogu uključiti u VR – pri čemu doživljavaju "povezanost s digitalnim svijetom izvan svojih fizičkih tijela" – korištenjem niza alata uključujući "potpuno imerzivne sustave" kao što je uređaj koji se stavlja na glavu kako bi predstavio digitalno okruženje od 360 stupnjeva, čime se povećava osjećaj "prisutnosti" osobe u digitalnom okruženju, napisali su autori.

Studije su proučavale intervencije virtualne stvarnosti temeljene na okolišu i igricama, osmišljene, ili za opuštanje korisnika prije medicinskog tretmana kombinacijom šetnje prirodom i meditacije svjesnosti, na primjer, ili kako bi korisnici stekli određene vještine, ili ponašanje koje im pomaže da se bolje nose sa svojim stanjem.

Znanstvenici su otkrili da među pacijentima oboljelima od karcinoma imerzivni VR "može imati pozitivne učinke na simptome tjeskobe i bolove".

Analiza je također otkrila da su "opuštajuće i angažirajuće VR intervencije" bile "prihvatljive i izvedive" među osobama s rakom, demencijom, kardiovaskularnim bolestima, bolestima bubrega i multiplom sklerozom.

"Naša otkrića sugeriraju da su VR intervencije prihvatljivi tretmani koji imaju potencijal za poboljšanje fizičkih i psiholoških posljedica fizičke bolesti", napisali su autori u časopisu BMJ Supportive and Palliative Care.

"Postoje kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da su ove VR intervencije učinkovite u smanjenju boli i stresa, osobito među osobama s rakom".