Volite plesati? Otvoreniji ste i manje neurotični…

Osobe koje se znaju ''razbacati'' na plesnom podiju uglavnom su ugodnije i otvorenije od onih statičnih, prema analizi njemačkog istraživačkog Instituta Max Planck koji je pratio profesionalne i amaterske plesače u Njemačkoj i Švedskoj.

Plesači su i manje neurotični od drugih, uključujući i od glazbenika koji nisu vični plesu, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Personality and Individual Differences.

“I plesači i pjevači pokazuju visoku razinu ekstrovertiranosti u svojoj osobnosti – što je možda zbog toga što je njihovo tijelo to koje je sredstvo izražavanja kad plešu i pjevaju – a to je vrlo društveno istaknuta situacija, više nego ako se izražavate putem instrumenta”, kaže glavna autorica studije Julia F. Christensen.

Istraživanje je pronašlo dokaze i o razlikama u osobnostima između plesača različitih stilova te su, primjerice, plesači swinga manje neurotični od plesača latino i standardnih plesova.

No, razlike u osobnostima kod različitih plesnih stilova još se trebaju istražiti, kazali su istraživači.

“Voditelji plesnih škola, posebna skupina ljudi koji su također i poduzetnici i plesači, načelno su još otvoreniji i ugodniji i manje neurotični od plesača i neplesača”, zaključio je istraživački tim.