Znanstvenici ukazuju na dugotrajne posljedice produljene gripe

Nakon što se pandemija covida-19 smirila, milijuni pacijenata i dalje pate od iscrpljenosti i imaju poteškoća pri koncentraciji.

Gripa

Američki znanstvenici sada kažu da postoji i “produžena gripa” s potencijalno teškim dugoročnim posljedicama kod oboljelih, što je pokazala studija objavljena u znanstvenom časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Oni su analizirali podatke 81.280 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog zaraze koronavirusom ili virusom gripe tijekom 18 mjeseci.

Obje zarazne bolesti, nakon akutne faze (do 30 dana nakon infekcije) nose povećani rizik od teških zdrastvenih problema, otkrila je skupina predvođena Ziyadom al-Alyjem s medicinskog fakulteta u St. Louisu.

Taj je rizik veći u slučaju covida, nego gripe, zaključili su.

“Iako su stope smrtnosti i štetnih zdravstvenih ishoda nakon prijema u bolnicu zbog sezonske gripe ili covida-19 visoke, ova usporedna analiza pokazuje da je prijem u bolnicu zbog covida-19 bio povezan s višim dugoročnim rizicima od smrti i štetnih zdravstvenih ishoda u gotovo svakom organskom sustavu (osim plućnog)”, napisali su u Lancetu.

“Studija pokazuje veliku smrtnost i narušeno zdravlje nakon hospitalizacije i zbog covida-19 i zbog sezonske gripe”, rekao je al-Alyi.

“Važno je naglasiti da je rizik za zdravlje veći nakon 30 dana od zaraze. Puno ljudi misli da su se riješili covida i gripe kada izađu iz bolnice. To je možda točno za neke ljude, ali naše istraživanje pokazuje da oba virusa mogu izazvati dugotrajne bolesti”, dodao je.

“Ideja da su covid-19 i gripa tek akutne bolesti previđa njihove dugotrajne učinke na ljudsko zdravlje”, istaknuo je a-Alyi.