Znanstvenici zabrinuti za koraljne grebene na Floridi zbog rasta temperatura

MIAMI/KEY WEST, Florida, 17. srpnja 2023. (Hina/Reuters) - Rastuće temperature vode uz obalu Floride zbog klimatskih promjena izazvale su ekstremni stres za koraljne grebene i posljedično njihovo izbjeljivanje, što je zabrinulo znanstvenike.

"Prošle godine je bilo stvarno depresivno jer smo vidjeli mnogo promjena, a pratimo ta mjesta iz Miamija već pet godina, i počinjemo uočavati promjene na njima", rekao je Michael Studivan, znanstvenik uključen u Program za praćenje i zdravlje koralja Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Prošlog tjedna, dok se jug SAD-a borio s toplinskim valom koji još uvijek traje, NOAA je izvijestila da se temperatura vode na Floridi kreće oko 35 Celzijevih stupnjeva. Normalna temperatura vode za ovo doba godine trebala bi biti između 23 i 31 stupnja Celzija, prema NOAA-i.

Visoke temperature mora su jedan od glavnih uzroka izbjeljivanja koralja. Pri takvim okolnostima, dolazi do izumiranja algi (zooksantela) s kojima koralji žive u simbiozi i koje su odgovorne za njihove boje, a s njihovim gubitkom postaju bijeli.

Kao odgovor na krizu, NOAA i Mote Marine laboratorij i akvarij udružuju resurse i kažu da su osmislili nove tehnike za razmnožavanje i presađivanje zdravih koralja. Oni uzgajaju fragmente koralja, osiguravajući njihovu održivost prije nego što ih ponovno unesu u ocean.

Koraljni grebeni su dom za milijune morskih vrsta, podržavaju zdrave oceanske prehrambene mreže i štite obale, kažu stručnjaci. Floridski koraljni grebeni također su turistička atrakcija i pomažu u podršci lokalnom gospodarstvu.

"Želimo obnoviti koralje u ovim koraljnim grebenima…", rekao je Michael Crosby, predsjednik i izvršni direktor Mote Marine laboratorija i akvarija.

Studivan je rekao da su neki koralji u luci Miami zdravi, što je dobar znak. "Pokušavamo otkriti kako su ti koralji uspjeli preživjeti i možemo li koristiti te iste mehanizme a da budu uspješni u sklopu obnove koralja. Stoga uzimamo koralje iz luke, donosimo ih i ponovno naseljavamo neke naših grebena koji su desetkovani."