Čak 89 posto liječnika podupire štrajk; Beroš: I dalje razgovaramo o potrebi izmjene koeficijenata

Čak 89 posto liječnika podupire štrajk, a njih 79 posto spremno je uskratiti suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno. Rezultat je to ankete koju je proveo Hrvatski liječnički sindikat među članstvom, čime su ispunili sve preduvjete za pokretanje štrajka, piše u utorak Jutarnji list.

” Sve ovisi o protuprijedlogu Vlade, odnosno Ministarstva zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima. Članovi su rekli svoje”, kaže predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

U rezultatima ankete vodstvo sindikata piše da “nakon što Vlada da svoju konačnu ponudu hrvatskim liječnicima, bit će predočena s jasnim tumačenjem što ona donosi kojoj skupini i još jednom će zamoliti da se izjasne hoće li stupiti u štrajk”.

“Bez obzira na smjer događaja, jedno je sigurno: zaštitit ćemo dostojanstvo svojeg poziva, svoje obitelji i sebe”, pišu članovima.

Čulinović-Čaić navodi kako su rezultati ankete bili očekivani te da je slična anketa provedena lani u organizaciji Hrvatske liječničke komore sa sličnim odazivom.

”Naravno, sve moramo prodiskutirati s udrugama i Komorom, koji su naši partneri, ali jasno je da štrajk može pokrenuti samo sindikat”, pojašnjava Čulinović-Čaić. Dodaje da očekuje poziv ministra Vilija Beroša na sastanak.

Ako protuprijedlog ne bude prihvatljiv, kreće se u zakonsku proceduru. ”Trebaju se sastati Glavni odbor, Skupština… zapravo, svi zakonski koraci. No, nećemo sada u detalje jer se još nadamo da će Vlada shvatiti da se samo borimo za dostojanstvo i zdravstveni sustav, naravno i za pacijente”, zaključuje Čulinović-Čaić.

Osim liječničkog sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi očekuje od Vlade odgovor na njihove primjerbe u vezi s koeficijentima. S obzirom na to da ni sestre i ostali djelatnici u zdravstvu nisu zadovoljni, nije isključeno ni da bi se oni mogli pridružiti kolegama liječnicima, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Nakon što se članstvo Hrvatskog liječničkog sindikata  (HLS) u 89 posto izjasnilo za štrajk ako se ne dogovore s Vladom oko koeficijenata, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako vjeruje da do štrajka neće doći jer se i dalje razgovara o potrebi izmjene koeficijenata. 

“Već duži period razgovaramo o svim nelogičnostima i potrebama izmjena koeficijenata. Mi i dalje razgovaramo sa sindikatima, ja sam vječni optimista i vjerujem da ćemo se dogovoriti”, rekao je Beroš prilikom obilaska obnove KBC-a Sestre milosrdnice.

Pritom će, kazao je, napraviti sve u okviru mogućeg, odnosno državnog proračuna izvan čijeg se okvira ne može. A ako do štrajka dođe zadatak će mu biti adekvatno organizirati odvijanje zdravstvene zaštite, poručio je.

HLS je izvijestio da je proteklih dana proveo anketu o spremnosti svojih članova na štrajk a rezultati pokazuju premoćno opredjeljenje za štrajk od čak 89 posto.

“To je očekivana reakcija hrvatskih liječnika na događaje proteklih tjedana, mjeseci i godina – odugovlačenje u rješavanju problema na koje liječnici ukazuju već više godina, dezinformirajuće i difamirajuće kampanje o navodnim plaćama hrvatskih liječnika u javnosti, pokušaje zakulisnog razjedinjavanja krovnih liječničkih udruga”, smatraju u HLS-u.

Kažu kako su dovedeni pred zid te moraju imati spremne sve opcije za slučaj da se ne postigne dogovor s Vladom, kako bi se spriječio odlazak liječnika u inozemstvo i u privatne ustanove.

”Svojim sugrađanima poručujemo da ćemo, kao i uvijek, biti ovdje za njih u svim kritičnim, po život opasnim situacijama. Mi, liječnici, želimo liječiti, a ne štrajkati, ali ako će biti potrebno, spremni smo zaštiti dostojanstvo svog poziva, svoje obitelji i sebe“,  poručila je predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.