Do sada šest smrtnih slučajeva od gripe u Hrvatskoj…

Epidemija gripe u Hrvatskoj u uzlaznom je trendu, s tim da je do sada evidentirano 5300 oboljelih i šest smrtnih slučajeva od te bolesti, objavio je u četvrtak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Gripa

Samo u jednom tjednu od 15. do 21. siječnja, prijavljeno je 2245 slučajeva gripe, a najviše oboljelih imaju Karlovačka i Požeško-slavonska županija.

Veći broj oboljelih prošloga tjedna upućuje na uzlazni trend epidemije gripe. U HZJZ-u kažu da je takav trend i očekivan s obzirom na doba godine te je teško prognozirati kada će nastupiti vrhunac ovosezonske epidemije.

Najviše od gripe obolijevaju djeca predškolske i školske dobi, a najniža je incidencija kod starijih od 65 godina.

U sezoni gripe uobičajen je tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na druge dijelove godine jer je gripa kod rizičnih skupina češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

U rizičnu skupinu ulaze osobe od 65 godina i stariji, te kronični bolesnici neovisno o dobi. 

Teško je reći koliko osoba stvarno umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).

Tijekom ove sezone prijavljeno je šest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, navode u HZJZ-u.

Dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa B, a prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se porast broja oboljelih.