Hrvatska treća u Europi dobila laboratorij za gensko profiliranje tumora

U KBC-u Zagreb svečano je u utorak otvoren Zavod za personaliziranu medicinu i Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora, kakav uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska, a omogućit će onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Rezultat je to petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja, a provodili su ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche, koja je u projekt uložila devet milijuna eura.

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt je uključivao i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Zavod za personaliziranu medicinu otvorio je premijer Andrej Plenković, uz nazočnost državne tajnice Marije Bubaš, ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i Olivera Blecka, direktora tvrtke Roche za južnu Europu, koji su zajedno istaknuli važnost ovog projekta za hrvatsko zdravstvo.

KBC Zagreb tako je postao treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i zemljama u okruženju.

Laboratorij ima kapacitet i za potrebe susjednih zemalja 

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je da će novootvoreni zavod i laboratorij promijeniti paradigmu liječenja ne samo u onkologiji, već i u neurologiji i kardiologiji jer će pristup liječenju ubuduće biti na molekularnoj i genskoj razini. Iznio je i podatak da je cijena jednog testiranja oko 1800 eura, te da bi trošak neučinkovitih terapija trebala snositi farmaceutska industrija. 

Državna tajnica Marija Bubaš upozorila je da u Hrvatskoj broj oboljelih od raka svake godine raste za jedan posto. “Ovim projektom stvara se nacionalna onkološka baza podataka, a liječenje će biti personalizirano i učinkovitije”, rekla je Bubaš.

Pročelnik Zavoda Fran Borivečki napomenuo je da će im  za puni pogon  trebati mjesec do dva. U Zavodu radi  sedam stručnjaka, a kapacitet mu je testiranje 5000 uzoraka godišnje. Kapacitet se može povećati i do 10.000 uzoraka, te se očekuje da zagrebački laboratorij pokrivati i potrebe drugih zemalja.

U laboratoriju bi se trebale provoditi i druge napredne metode poput tekućinske biopsije kako bi se iz krvi radilo profiliranje tumorskog genoma, ali i ukupnog DNA u stanici. Na takav način ćemo promijeniti paradigmu hrvatskog zdravstva, poboljšat ćemo dijagnostiku i liječenje i to ne samo za onkološke bolesnike, poručio je Borovečki.