HUBOL poručio Berošu: Kao da živite u Lalalandu, ministar odgovorio

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu je uputila otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu, navodeći ogorčenost njegovom samohvalom reformom, u situaciji kadrovske devastacije javnoga zdravstva iz kojega su lani u inozemstvo otišla 154 liječnika.  

“Vi kao da živite u nekom Lalalandu gdje je sve predivno, reforme se odvijaju iznimno uspješno, zaposlenici su blaženi i vječno nasmiješeni, radna sredina iznimno ugodna, ishodi liječenja na najvišem svjetskom nivou, a liječnici i liječenje pacijentima dostupni u hipu i na svakom koraku”, navodi HUBOL u reakciji na Beroševo pismo upućeno na Hrvatski dan liječnika, 26. veljače.

Ministra koji se prije dva dana pohvalio “sveobuhvatnom reformom zdravstvenog sustava na organizacijskom, financijskom, ali i na kadrovskom planu” HUBOL poziva da se probudi i na kraju mandata siđe s oblaka samohvale jer realna slika u bolnicama  izgleda znatno drugačije od “slikovnice iz njegova pisma”. 

Smatraju da je na Hrvatski dan liječnika ministar, umjesto samohvale, trebao progovoriti o manjku zdravstvenog osoblja jer nedostaje oko dvije tisuće bolničkih liječnika, 400-tinjak liječnika u primarnoj zaštiti, kao i oko četiri tisuće sestara.

Kao primjere kadrovske devastacije nabrajaju da su bolnice u Virovitici i Zaboku ostale na jednom citologu i jednom patologu, a ona u Čakovcu na jednom hematologu. Klaićeva i Sveti Duh imaju tek jednog mikrobiologa. Dubrovnik je ostao bez zadnjeg mikrobiologa, a karlovačka bolnica nema niti jednog patologa.

Potrebni sistemski potezi zbog lošeg upravljanja 

 “Na nedavnom natječaju za šest specijalizacija za hitnu medicinu na Rebru javilo se samo dvoje kandidata”, navodi HUBOL, pitajući ministra zašto šuti o tome da se na brojne natječaje nitko ne javlja.

Ogorčeni lošim upravljanjem, ističu neadekvatne vremensko-kadrovske normative, kao i da HZZO i dalje određuje nerealno niske cijene usluga koje rezultiraju vječnim ”gubicima”, a akreditiranje bolnica i funkcionalno spajanje ostalo je tek mrtvo slovo na papiru.

Tu je požar ministre – u kadrovima, u upravljanju ljudima, procesima i ustanovama, u uvjetima rada. Lako je trošiti javna sredstva na opremu i nove zgrade, ali dok liječnici odlaze, ta ulaganja nemaju stvarnu vrijednost, poručuje HUBOL.

Aktualno povećanje plaće liječnicima, upozoravaju, bez drugih sistemskih poteza i mjera, neće zaustaviti urušavanje javnog zdravstvenog sustava.

Hrvatski liječnici kažu da su na kraju ministrova mandata razočarani jer se nastavlja trend urušavanja javnog zdravstvenog sustava i sve slabije dostupnosti zdravstvene skrbi.

“Vi, ministre, ne da ga niste zaustavili ili preokrenuli, već ga niste niti usporili. Stoga, svaka je samohvala s vaše strane potpuno promašena i oslikava tek žalostan završetak jednog mandata koji nažalost nećemo moći zaboraviti. Spavate li mirno, Vili Berošu?”, pita HUBOL ministra na kraju otvorenog pisma.

Beroš: HUBOL-ov pogled na zdravstvo obojen samo tamnim tonovima

Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je prozivanja udruge HUBOL i poručio da se i on i cijela Vlada svakodnevno bore da hrvatski zdravstveni sustav bude bolji, pacijenti i zaposlenici zadovoljniji, dok je HUBOL-ov  pogled na stanje u našem zdravstvu obojen samo tamnim tonovima.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ranije danas ustvrdila je u otvoreno pismo ministru Berošu da se prigodom nedavne svečanosti 150. obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) ‘samohvalio reformom’, u situaciji ‘kadrovske devastacije javnoga zdravstva’ iz kojega su lani u inozemstvo otišla 154 liječnika.  

Beroš ističe da je njegovo obraćanje – i kao liječnika i kao ministara zdravstva, na svečanosti 150.obljetnice HLZ-a i Dana hrvatskih liječnika, bilo i čestitka i zahvala i poruka kolegama liječnicama i liječnicima koji su, u svakodnevnoj suradnji s drugim zdravstvenim djelatnicima, temelj hrvatskog javnog zdravstvenog sustava. 

Njima sam, dodaje “uputio i poruke o svemu što nas muči, ali i o onome što činimo da nam svima bude bolje’.

Nikad veće povećanje plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima

“Zar je nikad veće povećanje plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima manje vrijedno samo zato što su povećane plaće i drugim zaposlenicima u javnom i državnom sektoru? Zar obnova potresom oštećenih zgrada nije vrijedna spomena jer će novouređeni prostori sutra služiti i pacijentima i svima nama da imamo bolje uvjete rada? Zar je sramota pohvaliti se flotom brzih brodica kojima omogućavamo hitnu medicinsku pomoć svim stanovnicima otoka na Jadranu i spašavamo živote”, upitao je ministar zdravstva.

Ako je malo liječnika, jer Hrvatska ima 3,8 liječnika na stotinu tisuća stanovnika, a EU prosjek je 4,2 (OECD), te ako je malo 20 posto povećanje broja liječnika od 2016., možemo razmisliti o potpunoj reorganizaciji sustava, ističe Beroš.

Ako je veliki broj prekovremenih sati, pozvao je HUBOL, kao stručno udruženje bolničkih liječnika, da zajedno s njim i s drugim strukovnim udrugama, uključujući i Hrvatsku liječničku komoru, potaknu uvođenje dvosmjenskog rada u bolnicama na dijagnostičkim pretragama, pregledima i zahvatima kako bismo optimalno koristili sve resurse – od prostornih, vremenskih do kadrovskih, sukladno iskustvima recentne prakse tijekom poslijepotresne obnove.

Vrata Ministarstva zdravstva uvijek su otvorena

Beroš napominje da HUBOL jednostrano sagledava problematiku ne uvažavajući iznesene planove koji se odnose na broj realiziranih i planiranih specijalizacija kao i činjenicu da se po prvi puta osigurava centralizirano financiranje specijalističkog usavršavanja u državnom proračunu.

“Kao što sam saslušao i uvažio sve prijedloge kolegica i kolega liječnika oko povećanja plaća i korekcija koeficijenata, spreman sam saslušati i sve vaše prijedloge, ako ih imate –  kako organizaciju rada u bolnicama prilagođavati potrebama pacijenata i našim mogućnostima, vodeći računa o tome da nam i pacijenti i liječnici budu zadovoljniji”, pozvao je Beroš udrugu HUBOL.

No, dodaje, kritike i opaske HUBOL-a, više su politička debata nego iskreni dijalog struke, te su pokušaj “politiziranja stanja u javnom zdravstvu s ciljem ostvarivanja nekih drugih probitaka koji nemaju veze sa stvarnim stanjem u zdravstvu i željom za boljitak naših građana i liječništva”.

Unatoč svemu, ističe Beroš, kao ministar i nadalje će činiti sve za boljitak zdravstvenog sustava, pacijenata i svih zaposlenika, a svakome tko je spreman pridružiti se zajedničkim nastojanjima, vrata Ministarstva zdravstva uvijek su otvorena.