Inicijativa “#NeZaboraviMe” traži povećanje broja BRCA testiranja u Hrvatskoj

Inicijativa “#NeZaboraviMe” uputila je u petak zahtjeve za povećanjem broja BRCA testiranja u Hrvatskoj, istaknuvši da ta genetička testiranja na koja pacijentice imaju pravo, nisu zaživjela u javnozdravstvenom sustavu.

”Pune tri godine od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030., genetička testiranja koja čine osnovu prevencije i liječenja raka dojke ili jajnika i na koja pacijentice imaju pravo unutar hrvatskog javnozdravstvenog sustava, nisu zaživjela u mjeri u kojoj bi trebala”, priopćila je inicijativa. 

Ističu da se testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi visoki rizik od razvoja raka dojke i jajnika, ili definirati preciznija terapija, u Hrvatskoj ne provode u dovoljnoj mjeri ni u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske. 

S ciljem što hitnijeg rješavanja tog problema, inicijativa je organizirala sastanke akterima javnozdravstvenog sustava iz kojih je proizašlo pet zahtjeva, usmjerenih na povećanje dostupnosti BRCA testiranja u Hrvatskoj.

Inicijativa, uz ostalo traži raspisivanje natječaja za uspostavljenu specijalizaciju iz medicinske genetike, potreban broj specijalista u budućnosti, zapošljavanje i osposobljavanje stručnjaka za laboratorijski rad te uspostavu edukacije za rad u genetičkim savjetovalištima do završetka specijalizacije i uspostavljanje centra ili centara izvrsnosti.

Slovenija testira daleko više od Hrvatske

“Zahtjevi naše inicijative usmjereni su na potrebno poboljšanje pristupa genetičkom testiranju u Hrvatskoj. Dovoljno je pogledati u susjedstvo pa vidjeti kako to rade drugi. U Sloveniji, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske, testiranje se obavlja bez velikih poteškoća”, poručila je predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera

Navodi da se u Institutu za onkologiju u Ljubljani godišnje testira više od 3000 pacijenata, što je daleko više nego u Hrvatskoj.

U inicijativi ističu kako neće stati dok ta tema ne dobije zasluženo mjesto kod ključnih donositelja odluka, među kojima se najviše ističu Ministarstvo zdravstva, HZZO, ali i klinički bolnički centri.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska i voditeljica Odjela za citologiju Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju “Ljudevit Jurak” Vesna Ramljak ističe da tema BRCA testiranja jest pitanje struke, ali velikim dijelom i administracije koja se mora što prije pokrenuti kako bi se spasili životi žena diljem Hrvatske.

“Rješenja postoje, ali za njih treba više volje i posvećenosti”, poručila je Ramljak, ističući da su testiranja na BRCA mutacije nužan alat usmjeren na spašavanje života zdravih žena, ali i pacijentica koje već imaju dijagnozu.