KBC Sestre milosrdnice nabavlja novi PET/CT uređaj

KBC Sestre milosrdnice pokreće javnu nabavu novog PET/CT uređaja i opreme potrebne za nadogradnju postojećeg linearnog akceleratora s ciljem povećanja dostupnosti usluga pacijentima koji se liječe u tom KBC-u i u Klinici za tumore, priopćeno je u četvrtak iz bolnice u Vinogradskoj.

CT

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić ističe da je Ministarstvo zdravstva za te potrebe osiguralo oko četiri milijuna eura.

Ovim ulaganjem KBC Sestre milosrdnice postat će treći klinički bolnički centar koji će pružati uslugu PET/CT-a, uz KBC Zagreb i KBC Osijek.

Klinika za tumore, u sastavu KBC-a Sestre milosrdnice, već je više od pola stoljeća vodeća onkološka ustanova u Hrvatskoj, u kojoj se liječe pacijenti s područja Zagreba, ali i izvan glavnoga grada.

Shodno tome, cilj je osigurati najkvalitetniju opremu, te pozicionirati tu kliniku, ali i sam KBC, kao centar izvrsnosti u liječenju specifičnih malignih bolesti.

Predstojnik Klinike za tumore Robert Šeparović ističe da će novi PET/CT uređaj biti na raspolaganju svim onkolozima KBC-a Sestre milosrdnice kao i široj onkološkoj zajednici.

Godišnje se toj Klinici obavi gotovo tristo operacija karcinoma debelog crijeva, a svakodnevno se vrše operacije i ostalih onkoloških bolesnika.

“Stoga, nesumnjivo je da će se nabavom PET/CT uređaja postići veća učinkovitost i kvaliteta u dijagnosticiranju malignih oboljenja”, kaže Šeparović.

Napominje i da se zadnjih godina bilježi porast uspješnih izlječenja, zahvaljujući i ranom otkrivanju malignih oboljenja i pravodobnom početku liječenja.

”Jedan od ciljeva reforme zdravstvenog sustava prati i nabava još jednog PET/CT uređaja za Kliniku za tumore. Kupnja dijagnostičkog uređaja nadograđuje postojeći linearni akcelerator čime osiguravamo uvjete za bolje ishode liječenje malignih bolesti”, ističe ministar Vili Beroš.

Korak je to kojim se podiže razinu kvalitete zdravstvenih usluga, osigurava pacijentima bolju dostupnost te kraće vrijeme čekanja na preglede i zahvate.

Ministar napominje i da uskoro slijedi potpis ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje malignih bolesti u vrijednosti od 55 milijuna eura i to za šest bolnica.