KBC Zagreb obilježio 50. obljetnicu transplantacijskog programa

U KBC-u Zagreb u petak je svečano obilježena 50. obljetnica transplantacijskog programa, a uključuje 50 godina transplantacije bubrega, 35 godina transplantacije srca, 34 godine transplantacije jetara te tri godine programa transplantacije pluća.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Čorušić istaknuo je da je taj KBC jedna od pet transplantacijskih ustanova u Hrvatskoj, ali je specifičan po tome što transplantiraju sve solidne organe.

“Mi smo jedina institucija u državi koja radi i transplantaciju solidnih organa i u djece i imamo jako dobre rezultate i u pogledu ishoda transplantiranih pacijenata”, naglasio je.

Uz to radimo i transplantacije kada je to indicirano, te simultane transplantacije u istom pacijentu, istaknuo je Ćorušić uz napomenu da transplantacijski program “nije samo kruna kirurškog umijeća, nego i odraz dobre organizacije bolnice, dobro organiziranog sustava”.

Izaslanik predsjednika Vlade Tomislav Dulibić istaknuo je da je hrvatsko zdravstvo, ovako kako je, nešto najbolje od svih sustava koje imamo u državi, što se vidi i po transplantaciji.

Naglasio je da za vrijeme dvije velike krize koje su se dogodile, Covid kriza i kriza uzrokovana potresom, transplantacija nije stala te nije bilo nikakvih problema, ni na KBC-u Zagreb, ni u ostalim bolnicama.

“Naša zemlja je među vodećima u Europi i svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika i po broju transplantiranih bolesnika na milijun stanovnika, a KBC Zagreb u rangu je s najboljim i najpoznatijim transplantacijskim centrima po uspjehu u broju preživjelih bolesnika i preživjelih transplantata kod bolesnika”, naveo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan naveo je da su na toj klinici do danas učinili 2280 transplantacija bubrega, a u ovom trenutku u centru za dijalizu imaju 50-ak transplantacija godišnje.

Osim po broju transplantacija, kvaliteta rada mjeri se, ističe, i po preživljenju transplantiranog organa i po preživljenju bolesnika. Petogodišnje preživljenje organa je preko 90 posto što je u razini sa svim svjetskim relevantnim centrima, jednako tako i preživljenje bolesnika.

Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila naveo je da su Klinički bolnički centar Zagreb i Klinička bolnica Dubrava, prema podacima, do kraja studenoga, obavili zajedno 48 transplantacija srca.

“To znači da smo ove godine u Hrvatskoj obavili više od 12 transplantacija srca na milijun stanovnika i po tome smo prva zemlja u Europi”, naglasio je.