Komora: Medicinske sestre zaslužuju veće plaće i bolje uvjete rada!

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo preliminarnim prijedlogom platnih koeficijenata za medicinske sestre i tehničare, navode da bi oni trebali rasti između šest i 12 posto te poručuju da taj kadar zaslužuje veće plaće i bolje uvjete rada.

“Medicinske sestre i tehničari nesporno zaslužuju veće plaće, adekvatno vrednovanje i bolje uvjete rada“, kaže predsjednik Komore Mario Gazić u priopćenju.

Po preliminarnim i neslužbenim podacima, oni bi trebali rasti između šest i 12 posto, rekao je Gazić Hini.

Uvjeren je da će sestrinski sindikati ispregovarati najbolje uvjete za medicinske sestre i tehničare.

Komora podsjeća da je riječ o najbrojnijoj profesiji u zdravstvu koja je ključni stup zdravstvenog sustava i ključni čimbenik zdravstvene skrbi. 

Sestrinska je struka jedina s dva sindikata prisutna u razgovorima s pregovaračkim odborom Vlade o koeficijentima.

Riječ je o  Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara te  Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti 22. siječnja.

“Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i njihova stručnost i predanost poslu osiguravaju, među ostalim, sigurnost i dobrobit pacijenata”, rekao je Gazić te dodao kako bi to u konačnici najvećim dijelom otklonilo razloge za kontinuirani odlazak sestara na rad u inozemstvo.

To bi ujedno, ističe, privuklo i mlade da ostanu raditi u struci umjestio da razmišljaju o prekvalifikaciji ili odlasku iz Hrvatske.