Koprivnička bolnica: Smanjenje akutnih i povećanje palijativnih kreveta

U Županijskoj bolnici u Koprivnici spremni su na promjene koje se očekuju tijekom 2024., nakon što država preuzme upravljačka prava nad općim bolnicama, na planirano smanjenje broja akutnih kreveta te povećanje ležajeva u palijativi, kaže ravnatelj te ustanove Mato Devčić.

Sa stupanjem na snagu novog Zakon o zdravstvenoj zaštiti 1. siječnja osnivačka prava nad općim bolnicama prenose se na državu, bolničke ustanove postaju obveznici zajedničke javne nabave u zdravstvu te započinje proces reorganizacije bolničkog sustava.

Devčić ističe kako bi se u idućoj godini u koprivničkoj bolnici broj akutnih kreveta trebao smanjiti sa 425 a na 415 kreveta dok bi broj palijativnih kreveta treba porasti s pet na 30. Kaže i kako nije upoznat hoće li i po kojim kriterijima dolaziti do promjena upravnih vijeća i ravnatelja bolnica.

“Ministarstvo je u našoj bolnici inzistiralo na većem smanjenju kreveta u akutnom dijelu na što nismo pristali, nego smo se odlučili za optimalan broj, što se u konačnici pokazalo kao kompromis između njihovih zahtjeva i našeg stava o budućem razvoju bolnice”, rekao je Devčić za Hinu.

Kaže kako je koprivnička bolnica primarno akutna ustanova koja je, prema podacima Ministarstva zdravstva, u samom vrhu po kratkoći čekanja za prvi specijalistički pregled i dijagnostiku.

“Naša bolnica 90 posto lijekova i potrošnog materijala, unazad šest godina, nabavlja kroz javnu nabavu, po čemu smo također u samom vrhu županijskih bolnica”, kaže Devčić.

Dodaje  kako su rokovi plaćanja za lijekove veledrogerijama uglavnom svedeni na 60 dana, što je unutar zakonskog roka. “Time, uz veledrogerije, mogu biti zadovoljne i bolnice koje su strepile od mogućih ovrha”, kazao je Devčić.