Liječnici prijete štrajkom, Vladi dali rok do kraja siječnja

Liječničke udruge i sindikati u srijedu su najavili da će krenuti s pripremama sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, ako Vlada do kraja siječnja ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je i službeni prijedlog primjerenih koeficijenata.

“Poučeni lošim iskustvom iz travnja prošle godine, prekršenim dogovorom i narušenim povjerenjem, od Vlade i njezinog predsjednika tražimo neodgodivo ispunjavanje onoga što je dogovoreno, a što je prekršeno”, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske do kraja idućeg tjedna očekuju da dobiju službeni prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike, s obzirom da smatraju da trenutnim koje je Vlada ponudila nudi realan pad plaća i ne mogu ga prihvatiti.

Traže da u e-savjetovanje budu upućene izmjene zakona vezane za robovlasničke ugovore specijalizanata, sukladno presudi Ustavnog suda, a do kraja siječnja traže da u e-savjetovanje bude upućen Zakon o ravnopravnom statusu liječnika koji će biti usuglašen s liječničkim udrugama.

Isto tako do kraja siječnja traže početak pregovora za granski kolektivni ugovor.

Što se tiče vremensko-kadrovskih normativa, svjesni su da je to zahtjevan posao, no treba ih uskladiti s propisima i trebaju postati obvezujući dokument.

“Nakon devet mjeseci što smo dogovorili rješavanje cijelog niza problema ima još malo vremena za rješavanje. Ako u navedenim rokovima to sve ne bude riješeno bit ćemo prisiljeni i počet ćemo s pripremama za sveobuhvatne sindikalne akcije, uključujući i štrajk”, poručila je Čulinović Čaić.

“Stopa inflacije protekle je godine bila osam posto, ponuđeno pokazuje realan pad naših plaća i nebrigu politike za liječnike koji odlaze iz javnoga zdravstva u privatnu praksu i inozemstvo”, istaknula je predsjednica sindikata Renata Čulinović Čaić na konferenciji za novinare koja je okupila predstavnike pet krovnih liječničkih udruga.

Zagreb, 10.01.2024. – Hrvatski lijeènièki sindikat (HLS), Hrvatska lijeènièka komora (HLK), Hrvatska udruga bolnièkih lijeènika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih lijeènika Hrvatske održali su zajednièku konferenciju za medije. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Inicijative mladih liječnika, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvastke obiteljske medicine poručili su da neodgodivo traže da se do kraja sljedećeg tjedna definiraju primjereni koeficijenti za liječnike. Do toga roka traže i upućivanje izmjena zakona, vezano uz robovlasničke ugovore, u e-Savjetovanje.

Među njihovim je neodgodivim zahtjevima i upućivanje u e-Savjetovanje prijedloga zakona o radnopravnom statusu liječnika te njegovo uvrštavanje u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024.

Upozoravaju da već godinu dana nemaju granski kolektivni ugovor te traže početak kolektivnih pregovora do kraja siječnja.

Traže i izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, kao i da ih se uskladi s postojećim propisima i učini obvezujućim.

“U slučaju neispunjenja navedenog u navedenim rokovima, počinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući štrajk”, upozorila je predsjednica liječničkog sindikata.

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić proteklu je godinu nazvao “godinom neispunjenih dogovora” u kojoj je iz Hrvatske otišlo 148 liječnika.

Ponovio je da treba legalizirati prekovremeni rad liječnika, definirati pripravnost i dežurstva, ali i privlačenje liječnika u manje atraktivne sredine i deficitarne specijalizacije.

“Osnovica za vrednovanje rada liječnika treba biti viša nego za ostale javne službe kako bismo zadržali liječnike u zemlji i u javnom sustavu”, poručio je Luetić te dodao kako 72 posto građana podržava donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika. 

Renata Čulinović Čaić poručila je da je sada na potezu Vlada koja je prekršila dogovor iz travnja prošle godine, kada je liječnicima uz ostalo obećano donošenje zakona o radnopravnom statusu.

Navela je i kako je kap koja je prelila čašu prijedlog novih koeficijanata, na temelju kojih bi liječnicima realno znatno pale plaće. 

“Ne možemo to prihvatiti, članstvo čeka poziv na štrajk, pripreme su počele”, poručila je.