Migrena: Bolest koja ”izluđuje” i onesposobljava

Za migrenu kažu da je "ženska bolest" jer je ima svaka četvrta žena, međutim i svaki dvanaesti muškarac u nekom trenutku života ima ovu jaku glavobolju koja se najčešće manifestira između 20. i 40. godine života.

Migrena

Riječ je o pulsirajućoj boli koju ponekad prati pojačana osjetljivost na svjetlo, buku, mirise, pojačana mučnina, često i povraćanje. Traje između četiri i 72 sata i može biti izrazito jaka.

Kada se govori o migreni, treba imati na umu da postoje velike individualne razlike u učestalosti, trajanju, prisutnosti pridruženih simptoma, kao i terapijskoj učinkovitosti.

U pojedinim slučajevima bol je toliko jaka da ”izluđuje” i onesposobljava za rad. Zbog toga su migrene ozbiljan problem i za nacionalnu ekonomiju, jer se zbog nje gubi mnoštvo radnih dana.

Ljudi koji pate od teških migrena mogu postati i socijalno disfunkcionalni mjesecima, zanemaruju posao, obitelj, okolinu, jer ne mogu normalno živjeti od bolova.

Migrene uzrokuju pojavu depresije

Znanstvenici su pronašli vezu između migrene i depresije te tvrde da su osobe koje pate od jakih migrena sklonije obolijevanju od depresije, jer imaju genetsku predispoziciju za oba stanja.

U fokusu je i stres, koji mijenja način funkcija u mozgu što dovodi do pojave boli i velike tuge. Iako istraživanja povezuju migrene i depresiju, navodi se i kako svaka osoba može utjecati na svoje stanje – bilo izbjegavanjem namirnica koje su okidači pojave migrene, ali i uzimanjem lijekova. Među njima su i antidepresivi koji utječu na raspoloženje. Također treba paziti na prehranu i uvrstiti tjelovježbu u svakodnevni raspored te odvojiti vrijeme za meditaciju, koja će smiriti um i ukloniti stres koji može prouzročiti bol.

Ženska bolest

Žene pate od migrene tri puta češće od muškaraca, iako pri rođenju i u pretpubertetskoj dobi djeca oba spola imaju podjednake šanse za razvoj migrene. No, tijekom puberteta, kada se počinju formirati različiti hormonalni standardi kod muškaraca i žena, hormonski sustav utječe na povećanu učestalost migrena kod žena.

Tako su ove glavobolje često vezane uz fluktuacije razine estrogena, menstrualni ciklus i menopauzu, vrlo se rijetko javljaju u trudnoći, a mogu biti uzrokovane i psihičkim stresom, fizičkim naporom, meteorološkim uvjetima ili naglim promjenama vremena, konzumacijom određenih vrsta hrane, kao i alkoholom.

Liječenje uključuje terapiju lijekovima prilikom akutnog napadaja migrene ili pak prevenciju napadaja, ali i promjenu načina života i prehrane, psihoterapiju te akupunkturu.

Prirodno liječenje

U praksi se osim terapije lijekovima primjenjuju i razne nefarmakološke metode kao što su akupunkura, primjena botulinum toksina i bihevioralna terapija (biofeedback, tehnike relaksacije te kognitivno-bihevioralna terapija).

Akupunktura je dosta dugo bila razmatrana kao metoda liječenja migrene. Najnovija istraživanja potvrdila su učinkovitost ove tradicionalne kineske metode u liječenju glavobolja i to dominantno migrene, u smislu smanjivanja jačine i učestalosti bolova. Liječenje botulinum toksinom primjenjuje se u bolnicama za sprječavanje pojave migrene kod osoba koje imaju više od 15 dana napadaja ove glavobolje mjesečno.

Liječnici ističu da migrena ima svoj prirodni tijek te da na učestalost glavobolja možemo sami utjecati, ali na samu migrenu ne možemo. Učestalost se može smanjiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbjegavanjem stresa, kvalitetom i količinom sna. Svako dugotrajno ili prekratko spavanje, od preporučenih šest do osam sati dnevno, može biti okidač migrene. Također, preskakanje obroka i gladovanje, nezdrava prehrana, izloženost treperavom svjetlu, kao i buka mogu utjecati na učestalost migrena.

Novi lijek i u Hrvatskoj

Naravno, postoje i lijekovi za suzbijanje glavobolje, a nedavno se pojavio i potpuno novi lijek za prevenciju migrenskih bolova.

Na novu Dopunsku listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ove je godine uvršten Pfizerov lijek Vydura (rimegepant) za prevenciju migrene, ali i za liječenje akutnog napadaja.

Riječ je o tabletama od 75 mg koje se stavljaju pod jezik po potrebi pri pojavi migrenske boli.

Lijek se može dobiti samo na recept neurologa i dosta je skup. Budući da se nalazi na dopunskoj listi, nadoplata za pakiranje od osam tableta iznosi 18 eura. 

Za prevenciju svaki se drugi dan otopi po jedna tableta pod jezikom, što na mjesečnoj razini košta otprilike 36 eura. Djeluje tako da zaustavlja otpuštanje proteina oko mozga koji se naziva kalcitonin-gen i odgovoran je za upalu moždane ovojnice i jaku bol povezanu s napadajima migrene.

Rimegepant je prvi oralni tretman za migrenu koji je preporučio britanski Nacionalni institut za zdravlje i izvrsnost skrbi (NICE), a među Europljanima do sada je dobro prihvaćen kao dodatak postojećim opcijama za stanje koje se često zanemaruje i premalo tretira.

Prethodni preventivni tretmani uključivali su ubrizgavanje ili korištenje lijekova kao što su beta-blokatori i antidepresivi dizajnirani za liječenje drugih stanja.