Nacionalni program otkrivanja raka pluća: Od 22.000 osoba 1000 imalo suspektan nalaz

U Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća tijekom protekle tri godine bilo je uključeno više od 22.000 osoba, a CT snimkama s niskom dozom zračenja kod njih 1000 utvrđena je sumnja na potencijalni karcinom pluća, rečeno je u utorak na predstavljanju rezultata tog programa.

Pluća

Program provodi Hrvatska kuća disanja i Ministarstvo zdravstva, a kako je rečeno na konferenciji za medije u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća, cilj mu je što ranija detekcija tog karcinoma, čime se povećavaju šanse za izlječenje i smanjenje smrtnosti oboljelih.

“Znanost nas uči da uspostavom programa rane detekcije, karcinom može biti izliječen u preko dvadeset posto populacije. Programom smo htjeli postići dijagnosticiranje pacijenata u ranijim fazama raka pluća pomoću CT snimki s niskom dozom zračenja (LDCT)”, rekao je predstojnik Klinike za plućne bolesti akademik Miroslav Samaržija

Pojasnio je i kako se karcinom pluća u najranijem stadiju u 90 posto slučaja može kirurški riješiti. “No kako bi se smrtnost smanjila, potreban je dolazak na pregled”, naglasio je Samaržija.

Kako je rečeno, u program je uključeno preko 22.000 osoba i napravljeno je više od 27.000 LDCT snimaka. Više od četiri posto, odnosno oko 1000 pacijenata kojima je obavljen LDCT snimak imaju rezultate koji upućuju na potencijalni karcinom pluća. 

Programom će se, kako je najavljeno, uspostaviti Centar za prevenciju i rano otkrivanje raka pluća te Informacijski pult unutar Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji će pružati informacije o Hrvatskom nacionalnom programu probira raka pluća. Zainteresirani će tu moći dobiti pregled programa te detalje o razinama zračenja, rizicima, sigurnosti i drugom.

Samaržija je napomenuo i kako se tim programom nastoje povezati preventivne i rane dijagnostičke akcije s grupama za zagovaranje pacijenata na europskoj razini u svrhu borbe protiv raka pluća.

TAGOVI