Novim EU i Nacionalnim iskaznicama veća prava za osobe s invaliditetom

Počinje obrada podataka za izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, a korisnici se pozivaju da u najkraćem roku ažuriraju podatke u Registru osoba s invaliditetom (ROI) putem e-adrese invaliditet@hzjz.hr , priopćio je AKD.

Novim ispravama koje se izdaju temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu, osobama s invaliditetom olakšava se pristup brojnim pogodnostima te pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, izvijestili su u petak iz državne tvrtke AKD.

Isto se provodi u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik ministarstvo, a AKD partner.

Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni.

Poziv korisnicima da što prije upišu svoje podatke

Korisnici se stoga pozivaju da što prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom se dokazuje pravo na određene povlastice, a dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama EU koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći već izdani dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti, također će biti poslane na adresu prebivališta u Hrvatskoj, izvijestio je AKD.