Ovo su pravila o korištenju e-cigareta u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je vlade da elektroničke cigarete, poznate i kao 'vape' uređaje tretiraju slično poput duhanskih proizvoda i da zabrane sve okuse.

No, prijedlog bi mogao predstavljati problem za velike duhanske tvrtke, koje se zalažu upravo za to da pušači prijeđu na alternativu duhanskim prozvodima.

British American Tobacco (BAT) je objavio da mu je u planu do 2035. godine 50 posto zarade uprihoditi od prodaje elektroničkih cigareta. 

U prošlogodišnjem izvješću WHO-a stoji da su vape uređaji zabranjeni u 34 zemlje, među kojima su Brazil, Indija, Iran i Tajland. No, brojne se zemlje bore s provedbom pravila o e-cigaretama, što znači da su one često dostupne na crnom tržištu.

Sedamdeset i četiri zemlje, uglavnom afričke, no i Pakistan, Kolumbija i Mongolija, dosad nisu ni regulirale upotrebu e-cigareta, podaci su WHO-a.

Na ključnim tržištima, a to su Sjedinjene Države i Kina vlade dopuštaju korištenje e-cigareta, no njihova je upotreba regulirana.

Donosimo podatke o tomu kakva je regulacija upotrebe elektroničkih cigareta na većim tržištima u svijetu: 

Australija

Australci trebaju recept za upotrebu e-cigareta koje sadrže nikotin, no zemlja se bori s poplavom ilegalnih jednokratnih cigareta. Od 1. siječnja zabranjen je uvoz potrošnog materijala u Australiju.

Od ožujka će biti nezakonit i uvoz bilo koje vrste vapea koju australski medicinski regulator, Therapeutic Goods Administration ne odobri kao “terapeutski”, objavila je vlada.

Iduće se godine planira uvesti prijedlog zakona kojim bi se zabranila domaća proizvodnja ili opskrba neterapeutskih e-cigareta.

Kina

Najveći svjetski proizvođač e-cigareta je godine 2021. uveo niz zakona koji kontroliraju njihovu upotrebu u zemlji. Među njima je i zabrana proizvoda s okusom koje mnogi kineski proizvođači i dalje izvoze u inozemstvo.

Vlada je navela niz zdravstvenih problema povezanih s upotrebom elektroničkih cigareta među mladima. 

Tvrtke koje proizvode e-cigarete moraju imati licencu za prodaju potrošačima, a zemlja je 2022. uvela poreze na proizvodnju, uvoz i veleprodajnu distribuciju.

Članice EU-a

Europska komisija postavila je regulatorne standarde za e-cigarete, među kojima su ograničenja kada su posrijedi količina nikotina i oznake koje ukazuju na to da ih ne smiju koristiti nepušači. Prije početka prodaje proizvođači se moraju registrirati, a registraciju odobravaju vlade.

Nacionalne vlade također su uvele zakone koji reguliraju njihovu upotrebu. U Francuskoj osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti vape uređaje, a njihova je upotreba zabranjena na određenim javnim mjestima, uključujući sveučilišta i javni prijevoz.

Italija je 2013. ukinula zabranu korištenja elektroničkih cigareta u javnosti. Upotreba vape uređaja i dalje je zabranjena u školama ili u njihovoj blizini.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu privukle su posebnu pozornost zakonodavaca u nekim zemljama EU-a zbog bojazni za okoliš i zdravlje. Francuska ih je u potpunosti zabranila.

Gornji dom njemačkog parlamenta pozvao je vladu da se založi za sličnu zabranu jednokratnih vape uređaja u cijelom EU-u.

Japan

E-cigarete koje sadrže nikotin smatraju se medicinskim proizvodom sukladno japanskom zakonu, no još nijedan nije odobren za upotrebu. 

Rusija

Maloljetnicima nije dopuštena kupnja e-cigareta. Nema ograničenja kada su posrijedi okusi ili uređaji za jednokratnu upotrebu. 

Lokalni mediji u studenom su objavili da je vlada poništila prijedlog o zabrani e-cigareta. Rusko ministarstvo zdravstva smatra da bi to dovelo do gubitka poreznih prihoda i da bi potaknulo crno tržište.

Turska

Proizvodnja e-cigareta je zabranjena, a uvoz je dopušten tek u malim količinama, no unatoč tomu u Turskoj su električne cigarete široko dostupne.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo je vape uređaje stavilo u fokus svoje politike javnog zdravstva, čak nudi i starter pakete koji bi pojedincima mogli pomoći da se odviknu od pušenja duhanskih cigareta. No sve više aromatiziranih jednokratnih vape uređaja potaknulo je bojazan za očuvanje okoliša, za zdravlje i posljedice po zdravlje mladih ljudi. 

Vlada je krajem siječnja objavila da će zabraniti upotrebu jednokratnih cigareta i donijeti ovlasti kada je riječ o regulaciji okusa i pakiranju e-cigareta. Takva je odluka uslijedila nakon reuzultata istraživanja koji su pokazali da je u zadnje tri godine trostruko porastao broj maloljetnika koji koriste e-cigarete. 

U ožujku je vlada izvijestila da će uvesti dodatan porez na vape uređaje od listopada 2026.

Sjedinjene Države

Proizvođači e-cigareta na najvećem svjetskom tržištu nikotinskih alternativa moraju dobiti odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za legalnu prodaju svojih proizvoda.

Neki su već pušteni na tržište dok čekaju da agencija pregleda njihove prijave.

FDA uzima u obzir nekoliko čimbenika pri donošenju odluka, među kojima je i potencijalna korist za pušače duhanskih cigareta koji nastoje prestati pušiti duhanske cigarete. FDA još treba odobriti okuse vape uređaja. No, loša provedba mjera rezultira činjenicom da su aromatizirani, često jednokratni proizvodi i dalje široko dostupni na tržištu.