Projektom eLijekovi poboljšano upravljanje podacima o lijekovima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) završio je projekt eLijekovi, vrijedan 2.2 milijuna eura, kojim je na nacionalnoj razini poboljšao integrirano upravljanje podacima o lijekovima, što će doprinijeti sigurnijoj primjeni lijekova.

Vitamini

Cilj projekta je osim integriranog upravljanja podacima i racionalizacije resursa, bio i unaprjeđenje sigurnosti primjene lijekova i unapređenje čitavog zdravstvenog sustava, priopćio je u srijedu HZZO. 

Projekt obuhvaća uspostavu nacionalne baze lijekova sa službenim podacima o svim lijekovima dostupnima u Hrvatskoj kojom će se korisnicima omogućiti pristup relevantnim podacima o lijeku na jednom mjestu.

Uz to, odnosi se i na uspostavu sustava za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova. Sustav je uveden u informativne svrhe kako bi se smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi i postigli bolji ishodi liječenja.

Treća komponenta uključuje razvoj funkcionalnosti izravnog prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, kojom djelatnici putem internog informatičkog sustava te pacijenti putem sustava e-Građani mogu prijavljivati nuspojave.

Projektom je nadograđena i postojeća e-usluga u sustavu e-Građani, koja omogućuje provjeru podataka o statusu lijeka na listi lijekova HZZO-a, provjeru upute o lijeku u elektroničkom obliku i jednostavnu prijavu sumnje na nuspojavu za lijekove koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci. 

Nositelj projekta eLijekovi je HZZO dok su partneri u projektu Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Ministarstvo zdravstva. Uz sufinanciranje sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj provodio se od svibnja 2019.

TAGOVI