Protiv HPV-a cijepljeno 51 posto djevojčica i 34 posto dječaka

U Hrvatskoj je protiv HPV-a do sada cijepljeno 51 posto djevojčica i 34 posto dječaka do 15. godine, a stručnjaci su u petak poručili kako to nije dovoljno u borbi protiv raka vrata maternice te kao krivca detektirali nedovoljno educirane roditelje.

Unatoč tome što je cjepivo protiv HPV-a godinama besplatno i dostupno za mlade, odaziv i dalje nije dovoljno dobar. Mladi su educirani, ali roditelji nisu još dovoljno osviješteni, poručili su stručnjaci na konferenciji za novinare u  zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, održanoj u sklopu javnozdravstvene kampanje ”Budi mRAK roditelj”.

Siječanj je mjesec posvećen borbi i prevenciji raka vrata maternice, od kojega u Hrvatskoj na godinu oboli 300 žena, a život izgubi njih 120.

“Ovdje govorimo o cjepivu protiv raka, a brojke nisu dostigle ono što bi trebalo biti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a to je procijepljenost 90 posto djevojčica do 15. godine”, poručila je tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban.

Zbog toga studenti medicine, u sklopu kampanje, kontinuirano educiraju mlade diljem hrvatskih škola. Ove godine, aktivnosti planiraju proširiti i na osvještavanje njihovih roditelja – o tome da postoji cjepivo protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice i još pet vrsta raka.

Sve je više dječaka cijepljenih protiv HPV-a

U podizanju svijesti, ali i broju cijepljenih, uvelike pomaže i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji se trenutačno provodi na području Virovitičko-podravske županije, istaknuli su stručnjaci.

U 2023. godini, cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj krenulo je u petim razredima,  za sve djevojčice i dječake.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin izrazila je zadovoljstvo odazivom u petim razredima, ali i podacima  da se od 2016.  cijepi sve više dječaka.

Naime, od 2016. pa do 2024. godine, cijepljenje kod djevojčica poraslo je pet puta, a kod dječaka čak deset puta.

Najbolji je odaziv u Krapinsko- zagorskoj županiji koja ima čak 70-postotnu procijepljenost protiv HPV-a. Slijede Varaždinska, Osječko-baranjska, Virovitičko- podravska i Koprivnička županija.

Što se tiče Grada Zagreba, cijepljeno je 50 posto djevojčica i dječaka. U tijeku su sistematski pregledi za učenike osnovnih škola, pa se djeca upravo tada mogu cijepiti protiv HPV-a.