#SaveYourSkin: U 1894 pregleda 231 osoba na daljnje liječenje

U sklopu ovogodišnje javnozdravstvene kampanje #SaveYourSkin, među 1894 obavljena besplatna pregleda radi otkrivanja zloćudnih tumora kože, 231 osoba je poslana na daljnje liječenje zbog sumnje na zloćudne tumore kože među kojima njih 40 zbog sumnje na melanom.

Besplatni preventivni dermatološki pregledi madeža obavljeni su u devet hrvatskih gradova, a najviše suspektnih madeža otkriveno u Kninu i Metkoviću, stoji u priopćenju organizatora kampanje.

U Kninu je u sklopu kampanje koju su organizirali La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora obavljeno 296 besplatnih pregleda s rekordnih 39 građana koji su upućeni na daljnje liječenje, dok je u Metkoviću u sklopu 259 pregleda pronađeno 38 sumnjivih tumora.

U Zagrebu su obavljena 154 besplatna pregleda te je otkriveno 28 suspektnih promjena na koži, u Vinkovcima je obavljeno 179 pregleda, od čega je 28 građana upućeno na daljnje liječenje.

U Đakovu je u sklopu 249 besplatnih preventivnih pregleda otkriveno 20 sumnjivih promjena, dok su u Virovitici objavljena 232 besplatna pregleda i otkrivena 21 suspektna promjena.

Kampanja se, potom, nastavila u Ogulinu, gdje je obavljeno 148 besplatnih pregleda, a otkriveno je 6 suspektnih zloćudnih tumora.

U lipnju su dermatolozi bili u Malinskoj na otoku Krku gdje su obavili 276 besplatnih pregleda i otkrili 35 suspektnih promjena, a kampanja je završila u  Umagu, u kojem je u sklopu 101 besplatnog pregleda kod 16 osoba otkriveno sumnjivih promjena zbog kojih su upućeni na daljnje liječenje. 

“Ti rezultati potkrjepljuju činjenice o velikom porastu broja oboljelih od zloćudnih tumora kože i potrebi za preventivnim pregledima svih rizičnih pacijenata”, rekla je predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Mirna Šitum.

Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože.

Čak 65 posto pacijenata nikad nije bilo na pregledu madeža

Čak 65 posto pregledanih ranije nije bilo na pregledu madeža, iako su većinu pregledanih činile upravo odrasle osobe, od čega 65 posto žena.

Upravo je pretjerano izlaganje suncu jedan od glavnih uzroka raka kože, a dolaskom ljeta brojni građani nedovoljno se štite težeći preplanuloj puti. Tek 15 posto pregledanih građana zaštitu od sunca koristi redovito tijekom cijele godine, 52 posto zaštitu od sunca koristi samo ljeti, dok 20 posto pregledanih pacijenata uopće ne koristi zaštitu od sunca.

U sklopu ovogodišnje kampanje #SaveYourSkin obavljeno je 33 posto pregleda više nego prošle godine te je otkriveno 4 puta više suspektnih zloćudnih tumora uključujući i 40 osoba sa sumnjom na melanom, koji je, ako se otkrije dovoljno rano, u 99 posto slučajeva izlječiv.

Dosad je u sklopu projekta #SaveYourSkin obavili 4139 besplatnih pregleda građana, kod njih 301 pokazala se sumnja na zloćudni tumor kože, zbog čega su upućeni na daljnje liječenje i obradu.