U Europi svaki dan umre 10.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti su uzrok četiri smrtna slučaja od deset u Europi, što znači da od tih bolesti svaki dan na europskom kontinentu umre 10.000 ljudi, a na godišnjoj razini četiri milijuna, izvijestila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujući Europljanima da manje konzumiraju sol.

“Provedba politika u cilju smanjenja unosa soli za 25 posto mogla bi do 2030. spasiti oko 900.000 života izgubljenih od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Na Starom kontinentu jedna odrasla osoba od tri između 30 i 79 godina pati od povišenog krvnog tlaka koji je često posljedica pretjerane konzumacije soli.

Čak 51 od 53 europske zemlje dnevno prosječno konzumiraju količinu soli iznad najviše preporučene razine WHO-a od pet grama ili jedne čajne žličice, uglavnom zbog konzumacije prerađene hrane ili pretjeranog posezanja za grickalicama.

WHO upozorava da pretjerana konzumacija soli povećava arterijski tlak, koji je jedan od glavnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje mogu izazvati srčani i moždani udar.

Europa ima najveću prevalenciju povišenog krvnog tlaka u svijetu, a muškarci imaju dva puta veći rizik od žena da umru od kardiovaskularnih bolesti.

Također, vjerojatnost da se od takvog tipa bolesti umre mlad, između 30 i 69 godina, pet je puta veća u istočnoj Europi i središnjoj Aziji nego u zapadnoj Europi.