U Hrvatskoj se uspješno liječi fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija najučestalija je srčana aritmija, među pet je najčešćih uzroka hospitalizacija radi kardiovaskularnih bolesti a liječenje postupkom ablacije u Hrvatskoj je višestruko uvećano u deset godina, istaknuli su u utorak stručnjaci u povodu Svjetskog tjedna te bolesti.

Fibrilacija atrija jedan od pet najčešćih uzroka hospitalizacija radi kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj kod oba spola i u dobi od 35 do 64 godine života. Liječenje fibrilacije atrija ablacijom u posljednjih deset godina uvećano je za deset puta, rečeno je na skupu Radna skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva i udruga Ritam srca.

To je aritmija je koja se ne može u potpunosti izliječiti, ali intervencijskim zahvatima i lijekovima niz godina može se održavati normalan srčani ritam.

Doktor Šime Manola ističe kako je u ove godine u Hrvatskoj napravljeno 3068 ablacijskih procedura. U usporedbi s drugim članicama EU središnje i istočne Europe, broj ablacija na milijun stanovnika najveći je u Hrvatskoj i Češkoj.

Istaknuo je i da je postupak po jednoj proceduri ablacije u Hrvatskoj bitno jeftiniji nego u nizu drugih država i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za kompleksne ablacije osigurava dodatna sredstva. 

Fibrilacija atrija dijagnosticira se EKG-om, a doktor Vjekoslav Radeljić ističe kako ona izaziva napadaje brzog i nepravilnog rada srca. Najčešća i najopasnija komplikacija vezana uz tu bolest je moždani udar. 

“Debljina, hipertenzija i pretjerano korištenje alkohola su poznati rizični faktori za nastanak fibrilacija atrija te se njihovom regulacijom može smanjiti vjerojatnost pojave fibrilacije atrija”, kazao je Radeljić. 

“Obilježavanjem Svjetskog tjedna fibrilacije atrija dodatno skrećemo pažnju javnosti na čimbenike obolijevanja od kardiovaskualarnih bolesti, a rano otkrivanje aritmije srca i odgovarajuća terapija dodatno umanjuju rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija”,  kazala je Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj gdje su u prošloj godini uzrok 39,1 posto u ukupnoj smrtnosti

Podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju kako su kardiovaskularne bolesti uzrok i 23 posto svih prijevremenih smrti što se smatra smrt prije 65. godine života.