U Hrvatskoj više od 1400 oboljelih od hripavca, među njima 45 beba

U Hrvatskoj broj oboljelih od hripavca raste, tako da je u petak zabilježeno više od 1400 slučaja zaraze, među kojima je 45 beba do godinu dana, doznaje Hina u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kao i dosad, najveći broj oboljelih je u Gradu Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazala je Hini dežurna epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Najviše je oboljelih u školskoj dobi, od 10 do 19 godina. Ima i mlađih, ali manje, rekla je, dodajući da je među oboljelima i 45 beba, mlađih od godinu dana, većinom necijepljenih.

Broj oboljelih od hripavca raste iz dana u dan. HZJZ je u četvrtak imao zabilježeno 1230 oboljelih, a epidemiolozi upozoravaju da smo u uzlaznoj fazi epidemije pa se može očekivati porast broja.

Iz HZJZ-a navode da su ovaj tjedan imali između 200 i 400 testiranja dnevno te je prosječno bilo oko 30 posto pozitivnih. Jučer su na HZJZ-u testirali 309 uzoraka, od kojih je 105 pozitivno.

Hripavac ili magareći kašalj je vrlo zarazna infekcija donjeg dijela dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, a posebno je problematična kod dojenčadi i male djece.

Epidemiolozi upozoravaju da je jedan od glavnih razloga raširenosti bolesti za koju već šezdesetak godina postoji cjepivo koje je sastavni dio kalendara cijepljenja, sve slabija cijepljenost djece za koju ova bolest može biti opasna.

Pem Novosel ističe da je u primovakcinaciji procijepljenost solidna, više od 90 posto, no u docijepljivanju je ispod 90 posto, osobito drugom koje se provodi s pet godina. Pad procijepljenosti je, naglašava, blaži nego u doba pandemije koronavirusom.

S druge strane, epidemije hripavca javljaju se ciklički budući da zaštita koju pruža cjepivo s godinama slabi, kao što slabi i zaštita nakon prebolijevanja.

Također, cjepivo protiv hripavca nije 100 posto učinkovito, već negdje između 85 i 90 posto. 

S obzirom da je posljednjih tjedan dana sve više sumnji na testiranje za hripavac i da su se na testnom punktu HZJZ-a u Rockfellerovoj stvarale ogromne gužve unatoč hladnom i kišovitom vremenu, od danas je otvoren i drive-in punkt u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na Mirogojskoj cesti.

Prema fotografijama i tamo su se danas stvorile gužve.