U lipnju počinje s radom Hitna helikopterska medicinska služba

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu.

Ravnateljica Zavoda Silvana Sabo izjavila je novinarima kako je to dio Vladina projekta vrijednog 62,5 milijuna eura, u sklopu kojeg je raspisan natječaj za hitnu helikoptersku službu za područje cijele Hrvatske, a odabrane su četiri baze – Rijeka, Split, Osijek i Zagreb.

Letovi iz Osijeka i Zagreba odvijat će se samo po danu, a iz Splita i Rijeke po danu i noći. Nova će služba koristiti helikoptere “Airbus EC-135”, koji su potpuno prilagođeni za zbrinjavanje životno ugroženih i hitnih pacijentima.

Služba u Osijeku pokrivat će područje pet slavonskih županija te će se koristiti i za sekundarne transporte, odnosno prebacivanje pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu, dodaje Sabo.

To u praksi znači da će u slučaju životne ugroze pacijenta na teško dostupnom području u nekoj od županija, koja će zatražiti pomoć hitne helikopterske službe, nakon dojave helikopter će u roku tri do pet minuta uzletjeti s baze u osječkoj Zračnoj luci “Klisa” prema mjestu gdje je potrebna intervencija.

Uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji moraju proći posebnu vrstu obuke, jer je u pitanju helikopter s posebnim pristupom, pa čak i medicinski tehničar mora znati neke osnovne parametre za upravljanje helikopterom.

U Zavodu ističu kako će helikopterska služba zbrinjavati pacijente stradale kod masovnih ili prometnih nesreća, gdje se radi o težim politraumama, te životno ugrožene pacijente uslijed kardiovaskularnih ili drugih ozbiljnijih poteškoća, koji zbog specifičnih bolesti imaju šanse za bolji ishod liječenja ako budu brže prevezeni u bolnicu.

Po svjetskim pokazateljima, korištenje hitne helikopterske službe omogućuje za 30 do 50 posto bolji ishod liječenja za pacijenta. U ovom trenutku potrebne tehničke karakteristike za to ima jedino KBC Osijek jer ima privremeni heliodrom, koji potpuno udovoljava tehničkim potrebama za slijetanje helikoptera, kaže Sabo.

Kako je heliodrom od Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHPB) udaljen oko 850 metara pacijent će u vrlo kratkom vremenu biti prevezen u OHBP, a u projektu izgradnje novog osječkog KBC-a previđen je i heliodrom, ističu u županijskom Zavodu za hitnu medicinu.

S obzirom da je proveden postupak javne nabave opreme za helikopter, Sabo očekuje da će svi preduvjeti za početak rada helikopterske službe biti stvoreni krajem svibnja, a s radom bi trebala početi u lipnju.