U Rijeci obilježeno uvođenje Helikopterske hitne medicinske službe

Uvođenje Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u Hrvatskoj obilježeno je u utorak na heliodromu Delta izvođenjem dviju simulacijskih vježbi, kojima se povezuju tri karike hitne službe - HHMS, brze brodice Pomorske hitne medicinske službe i Kopnena hitna medicinska služba.

Prva simulacija “ozlijeđeni pacijent” obuhvatila je pristajanje brze brodice Pomorske hitne medicinske službe iz Lošinja u Porto Baroš, preuzimanje pacijenta od tima Kopnene hitne medicinske službe i odlazak u Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) Sušak.

Druga simulacija “oboljeli pacijent” počela je slijetanjem helikoptera iz Zračne luke Rijeke na otoku Krku na helidrom Delta u Rijeci te je nastavljena preuzimanjem pacijenta tima Kopnene hitne medicinske službe i dolaskom u OHBP Sušak.

Novoustrojena služba djeluje iz četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba te osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili, što uključuje i otoke, ruralna, udaljena i nepristupačna područja.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je Hrvatska dobila kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi – HHMS i ocijenio da je taj projekt, vrijedan 62,5 milijuna eura od kojih je 10 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, od strateške važnosti.

To se pokazalo spašenim životima tijekom dva protekla dana, koordiniranom intervencijom HHMS-a i Kopnene hitne medicinske službe, naši ‘hitnjaci’ pokazali su ne samo spremnost HHMS-a, već i uigranost s timom na kopnu, a to su demonstrirali i prilikom simulacijskih vježbi, naglasio je.

Beroš je ustvrdio da se implementacijom sustava HHMS-a Hrvatska svrstala uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi. Hrvatska sada osigurava optimalan sustav HHMS-a na cijelom teritoriju u skladu s raspoloživim resursima – infrastrukturnim, kadrovskim i financijskim te uvažavajući meteorološko – klimatske uvjete, topografske karakteristike terena, postojeće prometnice i druge relevantne faktore.

Građani trećih zemalja usluge će plaćati prema cjeniku HZZO-a

Za osobe koje su zdravstveno osigurane u Hrvatskoj, kao i članicama EU-a na osnovi međunarodnih ugovora, usluge su besplatnu, no za građane trećih zemalja usluge će se naplaćivati prema cjeniku HZZO-a.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je takav model pružanja hitne pomoći strateški važan ne samo za Rijeku nego i Primorsko-goransku i Istarsku županiju, a  posebno za udaljena mjesta poput otoka.

Od izuzetnog značaja su brodice za hitnu medicinsku pomoć, koje su samo u prva tri mjeseca obavile 72 prijevoza pacijenata.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je da helikopteri omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze i hitne medicinske postupke na mjestu intervencije, kao i njihovo zbrinjavanje tijekom prijevoza u zdravstvenu ustanovu, čime se izravno utječe na poboljšanje njihova zdravstvenog ishoda.

Istaknula je da je ustrojem HHMS-a postignuta komplementarnost zemaljske, pomorske i helikopterske hitne medicinske službe, a Hrvatska pozicionirana kao zdravstveno sigurna destinacija na turističkoj karti svijeta.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić kaže da je zbog geografske specifičnosti Primorsko-goranske županije helikopterski prijevoz najbolji jer osigurava hitnu medicinsku skrb na udaljenim i teško dostupnim područjima i jamči najbrži prijevoz u riječku bolnicu.

To je posebice došlo do izražaja tijekom Uskrsa, kada je dvoje hitnih pacijenata s Malog Lošinja i Raba zbrinuo upravo tim HHMS-a te ih u najkraćem roku prevezao u KBC Rijeka.