Uspostavlja se Nacionalna onkološka mreža i baza podataka

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je potpisan ugovora o nabavi Uspostave Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka u vrijednosti 7,4 milijuna eura, osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

“Radi se o važnom reformskom iskoraku u području onkološke skrbi u javnom zdravstvenom sustavu koji čini prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika, povećanju kvalitete života oboljelih i u povećanju broja spašenih života oboljelih od malignih bolesti”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da sa dosadašnjim reformskim aktivnostima, uključujući Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu bazu onkoloških podataka, Hrvatska ulazi u društvo zemalja najbolje organiziranih, modernih onkoloških terapija.

Uspostavljanje jedinstvene informatičke platforme za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje onkoloških pacijenata predstavlja osnovni alat u planiranju promjena, prepoznavanju rizika te temelj za implementaciju daljnjih faza strategije, uključujući uspostavu radioterapijske mreže, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

U sveobuhvatnoj Nacionalnoj mreži onkoloških podataka na informatičkoj platformi svi pacijenti dobit će onkološku skrb sukladno smjernicama i jedinstvenom bazom podataka o kvaliteti onkološke skrbi.

Beroš je napomenuo da će se unutar nacionalne informatičke onkološke mreže ugraditi odgovarajući algoritmi osnovnih dijagnostičkih procedura nužnih za započinjanje liječenja najčešćih dijagnoza kako bi se standardiziralo liječenje u svakom dijelu Hrvatske, od onkoloških ambulanti do kliničkih bolničkih centara.

Nacionalna onkološka mreža i Nacionalna baza onkoloških podataka donosi i prednosti za zdravstvene djelatnike je automatski povezuje podatke iz bolničkih informacijskih sustava i drugih sustava, kompatibilna je i paralelna s bolničkim informatičkim sustavima i neće dodatno opteretiti djelatnike u zdravstvenim ustanovama. 

“Na taj način brišemo ‘virtualne’ granice između pojedinih klinika, zavoda i odjela koji se bave onkologijom i spajamo sav know-how na jednom mjestu, u jedinstvenu onkološku mrežu, a kao integralni dio tog projekta, i bazu podataka”, rekao je Beroš.