Zagreb obnovio većinu voznog parka Zavoda za hitnu medicinu

Grad Zagreb je u posljednje dvije godine obnovio čak dvije trećine voznog parka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba čime je, kako je naglasio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, unaprijeđena kvaliteta hitne medicinske skrbi.

“Obnovom voznog parka i nabavom dodatnih vozila za sanitetski prijevoz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba unaprijedili smo kvalitetu hitne medicinske skrbi, jer nova i kvalitetnija vozila omogućuju brže reagiranje i pružanje pomoći u kritičnim, odnosno hitnim stanjima kojih je u prosjeku oko 350 dnevno, a skraćuje se i vrijeme čekanja za povratak pacijenta iz ustanova”, rekao je gradonačelnik Tomašević. 

Iz zagrebačke Gradske uprave izvijestili su da je 2022. nabavljeno 42 motorna vozila hitne medicinske pomoći u ukupnoj vrijednosti većoj od 4,5 milijuna eura, a 2023. kupljeno je 19 vozila sanitetskog prijevoza, vrijednosti dodatnih 2,1 milijun eura.

Vozila sanitetskog prijevoza su Zavodu isporučena ove godine – početkom svibnja isporučeno je 10 vozila sanitetskog prijevoza, a tijekom lipnja preostalih devet, dodali su.

Pored toga, podsjetili su, u 2024. su osigurana proračunska sredstva i za financiranje ugradnje dodatnih ležaja u pet nabavljenih sanitetskih vozila, kako bi omogućili da se preveze veći broj pacijenata u isto vrijeme i na taj način smanji njihovo vrijeme čekanja na prijevoz.

“Takav pristup u održavanje visokih standarda brige i podrške u hitnim situacijama potvrđuje našu predanost u osiguranju zdravlja i sigurnosti naših građana i cjelokupne zajednice, na čemu ćemo i dalje raditi kroz nova ulaganja”, zaključio je Tomašević.