Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

Već vrlo niske koncentracije kemijskih spojeva imaju neugodan miris i izazivaju zabrinutost građana koji ga osjete i prije nego instrumenti, no nema ugroze po ljudsko zdravlje, osim nelagode, izvijestila je u utorak Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ).

Naglasila je da NZJZ kao javnozdravstvena ustanova u takvim i sličnim situacijama poziva da svi koji osjete poteškoće u smislu kašljanja, kihanja i nadražaja sluznice smanje aktivnosti na otvorenome i u slučaju povećanih teškoća upitaju za savjet svoje liječnike obiteljske medicine.   

Voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Bošnir rekla je kako su nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševec proveli mjerenja dva puta tijekom jučerašnjeg dana i danas i to koncentracije sumporovodika, amonijaka i merkaptana koji se mjere u akcidentnim situacijama.

Prisutnost sumporovodika i merkaptana u zraku nije bila utvrđena, no jest amonijaka u ponedjeljak u jutarnjim satima i to 0,37 ppm-a, sinoć 0,41 ppm i danas u 10,30 sati 0,68 ppm-a.

Trenutna vrijednost je 0,20 ppm-a što se smatra prihvatljivim, rekla je Bošnir na konferenciji za novinare. 

Uočeno je da su koncentracije sumpornog i dušikovog dioksida u granicama normale, a količine lebdećih čestica pm 10 i pm 2,5 su bile povišene s tim da se danas u 10 sati čestice pm 10 u većini slučajeva smanjile, a pm 2,5 su i dalje u povećanim količinama u odnosu na preporučene, izvijestila je Bošnir.

Na mjernoj postaji Zagreb 1 čestice pm 10 bile u koncentraciji 52, a  granična je vrijednost prosječno 50 mikrograma po metru kubnom kroz 24 sata, pojasnila je. Najveća vrijednost pm10 zabilježena je u Dugavama, na postaji Zagreb 3 i iznosila je 59 mikrograma po metru kubnom.

Za čestice pm 2,5 granična je vrijednost 25 mikrograma po metru kubnom, a najviša vrijednost zabilježena je na postaji Zagreb 4 i iznosila je u 10 sati 44,2.

Najviša koncentracija sumporova dioksida bila je 2 mikrograma po metru kubnom u to doba, a granična vrijednost je 350 kroz jedan sat.

Najveća koncentracija dušikovog dioksida 31,5 mikrograma po metru kubnom izmjerena je na postaji u Vukovarskoj 47,a granična vrijednost po satu je 200, što znači da su vrijednosti bile unutar maksimalno dozvoljenih, naglasila je  Bošnir.

Mjerna stanica posebne namjene na Jakuševcu izmjerila je sumporovodik na razini od 1,6,  a granična vrijednost iznosu 5 mikrograma po metru kubnom i amonijak u visini 4,9 , a granična vrijednost je 100 mikrograma po metru kubnom.

Senzor najbliži Jakuševcu na Borovju unutar 24 sata nije zabilježio povećanje vrijednosti dušikovih oksida, sumpornih spojeva, pm 10 , već tek nešto manje povećanje pm 2,5,a li su se te količine tijekom dana smanjile, rekla je Bošnir.