Završen projekt Gerontološkog centra Zajezda vrijedan 1,8 milijuna eura

Gerontološki centar Zajezda vrijedan 1,8 milijuna eura, početkom iduće godine trebao bi korisnicima početi pružati kvalitetne izvaninstitucionalne usluge na području Budinščine u Krapinsko-zagorskoj županiji, a završna konferencija projekta održana je u utorak.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, odnosno Gradsko društvo Crvenoga križa Krapina, a partneri su općine Budinščina, Konjščina i Hrašćina.

Ravnatelj krapinskog Crvenog križa Davor Šimunović istaknuo je kako je cilj projekta ulaganje u socijalnu infrastrukturu sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici, kako bi se ranjivim skupinama omogućila skrb u zajednici.

”Krapinski Crveni križ provodit će projekt izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi i osobe s invaliditetom, nadamo se od početka iduće godine, kada dobijemo sve dozvole”, najavio je Šimunović.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, istaknuo je kako projekt za uključene općine predstavlja veliku investiciju.

”Iza nas je financijska perspektiva gdje smo svi zajedno učinili jako puno i u posljednjih deset godina, s europskim sredstvima, uspjeli smo transformirati svaki dio Republike Hrvatske”, rekao je državni tajnik.

Kako se radi o povijesnom trenutku za mještane istočnog dijela Krapinsko-zagorske županije istaknuo je načelnik Općine Budinščina, Radovan Hercigonja, rekavši kako će taj projekt značajno utjecati na kvalitetu života starijih mještana, odnosno mještana u potrebi.

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović istaknuo je kako su takvi centri bitni za sve stanovnike.

”Kad korisnici pogledaju oko sebe, vide prirodu i ljepotu svega oko nas, sigurno će im biti nekako umirujuće i lakše će se priviknuti na sve ovo”, rekao je Gregurović.

Realizacijom projekta rekonstruirani su sanitarni čvorovi, kupaonice, kuhinja, čajna kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, prostorije za rad s korisnicima, prostorija za medicinsku gimnastiku, senzorna soba, računalna prostorija, čitaonica i prostorije za održavanje.

Usluga boravka namijenjena je za maksimalno 30 osoba dnevno, dok će se usluga pomoći u kući, odnosno organizirana prehrana, provoditi za još dodatnih 20 osoba dnevno, a zaposleno će biti desetak djelatnika.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,8 milijuna eura, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 1,5 milijuna, odnosno 85 posto, dok je preostalih 15 posto financirano iz državnog proračuna.