‘Noćna mora’ žena: Biljke koje pomažu u borbi s celulitom

Gotovo da ne postoji žena koja se nije susrela s ovom neugodnom pojavom na tijelu, ma kako bila vitka, mršava, ili provodila sate u teretani, na trčanju, vježbajući…

Čini se da ova prirodna neestetska nelagoda ne zaobilazi ni vrhunske sportašice, kao ni profesionalne manekenke i modele.

Što je zapravo ”narančina kora”?

Celulit najčešće nastaje zbog viška masnoće, poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari i zadržavanja vode u tkivima, objašnjava i američki medicinski portal Healthline. No, ipak, postoje i brojna rješenja za ovaj problem, a to su- biljke. Naime, na tržištu se nalazi veliki broj preparata u borbi protiv celulita, a u svakom se nalazi barem jedna biljka koja pomaže u problemu rješavanja celulita. Biljke koje se najčešće koriste za tu namjenu su: maslačak, bršljan, kopriva, morske alge…

Važno je napomenuti da celulit nije samo estetski problem, stoga jer može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji. To je neravna, kvrgava tekstura kože koja se najčešće nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i trbuha. Jastučići nastaju uglavnom zbog viška masnoće, poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari, a prije svega zbog zadržavanja vode u tkivima.

Ovo su najefikasnije biljke za ublažavanje celulita.

Bršljan

Iako je bršljan poznat kao biljka koja pomaže pri iskašljavanju, danas se sve više koristi i u saniranju celulita, jer sadrži hederasaponine, koji odlično djeluju na vene, inhibiraju enzime elastazu i hijalurinidazu, čime se omogućava stvaranje elastina koji pospješuje bolju izgradnju potkožnog tkiva. Hederin je odgovoran za zaštitu krvnih žila i smanjenje njihove propusnosti.

Pomaže apsorpciju celulitnih edema koji se javljaju u početnim fazama razvoja celulita. To je vrlo važno svojstvo kod tretiranja celulita. Preparati na bazi bršljana znanstveno su dokazani i opravdavaju svoju primjenu, a pogodni su i za korištenja kod osoba koje imaju problema s venama.

Maslačak

Ova se biljka koristi za pomoć kod mršavljenja i detoksikacije organizma pa je zbog svog diuretskog djelovanja čest sastojak mješavine čajeva za mršavljenje, jer potiče mokrenje i rad bubrega.

Kopriva

Korijen i listovi koprive su neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pojačavanje cirkulacije. Tim postupkom dolazi do izlučivanja viška tekućine iz organizma koja je nakupljena u masnim naslagama – celulitu.

Bazga

Cvjetovi bazge su diuretici i imunostimulatori. Svojim djelovanjem odlično se uklapaju u čajne mješavine koje nam pomažu u detoksikaciji i mršavljenju, ali tako da uz gubitak kilograma čuvamo i jačamo, a ne slabimo naš imunitet. Kroz pojačano znojenje dodatno čisti organizam.

Borovnica

Plodovi borovnice pojačavaju cirkulaciju i izazivaju crvenilo kože. Eterično ulje ploda borovnice nalazi se praktički u svakom ulju i kremi za masažu protiv celulita.

Alge

Morske alge su se pokazale kao vrlo uspješne u liječenju i prevenciji celulita, a često se koriste u kombinaciji s glinom. Djeluju na način da pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, potiču razgradnju masnoća i izlučivanje nakupljene vode u tkivima. Sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala

No, alge sadržavaju i sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala- minerale, nazasićene masne kiseline, polisaharide, proteine, aminokiseline, betakaroten, vitamine E, B1,B2 i B12.