Čudesni ‘Beauty sleep’: Kako imati baršunast, zdrav i blistav ten?

San za ljepotu nije samo 'prazna priča;' farmaceutske i kozmetičke industrije, jer su i brojna istraživanja dokazala da kvalitetan osmosatni san može više pomoći našoj koži nego najskupocjeniji serum na svijetu, donosi američki portal Casper.

Dok spavamo, prolazimo kroz pet faza sna. Početna se odnosi na prvih 5 do 10 minuta, kada se umirujemo i tek uranjamo u san, u drugoj fazi snižava se tjelesna temperatura i otkucaji srca te tonemo u lagan san. Treću i četvrtu fazu karakterizira intenzivan, restorativan san. U tom nas je ciklusu spavanja teško probuditi, a ako nas probude, možemo se nekoliko minuta osjećati dezorijentirano.  Posljednja, poznata kao REM faza sna ona je u kojoj najčešće sanjamo.

Koje su najvažnije faze sna za ljepotu kože?

Kada je riječ o zdravlju, ali i ljepoti i jutarnjem blistavom sjaju kože, najvažnije su treća i četvrta faza, u njima se odvija tzv. ''beauty sleep''. Tijekom njih organizam oslobađa hormon rasta koji služi za regeneraciju svih tkiva, uključujući i stanice kože, te čini niz kompleksnih radnji kako bi se obnovio. Koža se noću samoobnavlja pa tako, dok tijelo spava i miruje, koža naveliko radi, koristi nutrijente koje smo konzumirali tijekom dana da se obnovi, pomladi te zamijeni stare stanice i tkiva.

Kroz pore i folikule dlačica rješava se otpadnih produkata i toksina koji su se nakupili tijekom procesa iscjeljenja. Smatra se da taj važan proces doživljava vrhunac između 22 i 2 sata ujutro. Ako u to doba spavate čvrstim snom, koža će ujutro biti sjajna i zdrava.

Vidljive posljedice nespavanja

Ako se ne naspavate dovoljno, ili prekasno odlazite na počinak, tijelo ne dobiva priliku osvježiti se i obnoviti. Svaku noć koju se dobro ne naspavate skraćujete proces regeneracije. To se vremenom može odraziti na izgled kože koja može djelovati sivo i beživotno, s izraženim, podbuhlim i natečenim podočnjacima, što rezultira umornim i izmučenim izgledom. Tijekom sna ujedno dolazi i do rebalansa hidratacije kože. Ako se taj proces skrati, možete osjetiti simptome suhoće i vidljive znakove starenja, kao što su fine linije i bore.

Kozmetički trikovi u nedostatku beauty sleepa

Od kozmetičkih trikova, s obzirom na to da se koža tijekom spavanja obnavlja i detoksicira, najvažnije je da bude potpuno čista. Želite li biti potpuno sigurni da ste temeljito uklonili sve nečistoće, iskušajte tzv. dvostruko čišćenje, ritual preuzet iz korejske njege.

Prvi korak uključuje uklanjanje šminke i nečistoća tekućim odstranjivačima na bazi ulja, a drugi na bazi vode. Imate li suhu kožu, nakon čišćenja, nahranite je hidratantnom kremom. Koža tijekom noći gubi vodu i zato je važno nanijeti hidratantnu noćnu kremu. S druge strane, neki holistički stručnjaci tvrde da bi noću kožu trebalo osloboditi slojeva preparata kako bismo joj dopustili da slobodno diše, odnosno, ne stavljati ništa na nju.

I mobiteli uništavaju kvalitetan san

Ako prije spavanja na tabletu, ili pametnom telefonu čitate vijesti ili nabadate po društvenim mrežama, to je također jedan od razloga lošega tena. Naime, izloženost plavom svjetlu koje tijekom noći bliješti iz ekrana ne samo da odgađa i remeti san, jer utječe na lučenje melatonina, već ometa i prirodni bioritam stanica kože. A to može rezultirati- prerano ostarjelom kožom, što, dakako, nitko ne želi…