Da bi koža bila njegovana i zdrava, najvažnije je…

Da bi koža bila zdrava, a tako i izgledala, a ne zaboravimo, to je najveći organ na ljudskom tijelu, ona traži pravilnu i svakodnevnu njegu i u tome je hidratacija najvažniji proces u njezi. 

Osim iznutra, kožu je potrebno hidratizirati i izvana kako bi ostala zdrava, elastična, čvrsta i dakako, njegovana. A posebice zimi, kada je sklona isušivanju zbog boravka u zagrijanim prostorima, ali i boravku na hladnoći, vjetru, oštrome zraku… 

Oni koji najbolje znaju što je nužno za zdravu kožu, svakako su dermatolozi, koji svakodnevno proučavaju sve njezine tajne i stvaraju nove spoznaje o tome kako je sačuvati mladolikom i svježom što dulje.

Ovo su neki od najvažnijih savjeta za njegu i očuvanje blistave i, što je najvažnije, zdrave kože.

1. Hidratizirajte kožu svaki dan

Svatko od nas treba primjenjivati svakodnevnu rutinu njege kože i striktno se pridržavati tih pravila, uz najosnovniji uvjet- obavezna hidratacija kao početak njege i zdravlja.

Primjerice, ugledna američka dermatologinja i dobitnica mnogih nagrada iz područja dermaologije, koja posljednjih 15 godina živi i radi u Washingtonu, dr. Elizabeth Tanzi predlaže hidrataciju kože svaku večer, odmah nakon pranja. U hladnijim mjesecima treba upotrebljavati bogate hidratantne kreme koje će zaštiti kožu od suhoće uzrokovane hladnim vjetrom. U toplijim mjesecima koristite svjetlije formule, ili serume.

2. Hidratizirajte kožu odmah nakon pranja

Kako biste kožu održali hidratantnom i mekanom, odmah nakon pranja, dok je koža još vlažna, nanesite hidratantnu kremu, a ako koristite serume, ili esencije, onda najprije stavite njih. Za kraj, obavezno stavite i kremu s visokim zaštitnim faktorom, to nikada ne smijete zaboraviti!

3. Suhu kožu hidratizirajte ujutro i navečer

Suha koža može se početi ljuštiti i svrbjeti, a može doći i do pucanja, ili krvarenja. Najbolji način da se riješite suhe kože uporaba je hidratantnih krema, čiji sastojci pomažu u održavanju i obnavljanju kože. Potražite humektante, spojevi koji služe kao sredstva za zadržavanje vlage, kao što su urea i glicerin, ili emolijente, zbog kojih koža postaje glatka i svilenkasta, kao što su skvalan, ili vazelin.

4. Masna koža također treba hidrataciju

Ovo je jedna od najvećih zabluda u njezi kože i greška koju rade mnoge žene, ali i muškarci. Naime, koža koja je masna, ili sklona aknama, također treba hidrataciju, jer ako je preskočite, uljne žlijezde osjetit će  suhoću kože i reagirati prekomjernim kompenziranjem, ili proizvodnjom previše ulja. Stoga svakako odaberite laganu, bez ulja, komedogenu formulu (koja ne začepljuje pore), a koja također sadrži blagi piling, kao što su salicilna, ili glikolna kiselina.

5. Budite oprezni pri izboru proizvoda koje upotrebljavate

Izbjegavate sastojke koji mogu biti agresivni za kožu, osobito ako se radi o osjetljivoj, ili suhoj koži. Proizvodi za njegu kože ne bi smjeli sadržavati alkohol i arome, jer u suprotnom može doći do iritacije kože, s vrlo ozbiljnim posljedicama.

6. Pripazite na sastojke

Nisu svi proizvodi za hidrataciju jednaki. Kada kupujete proizvode za njegu kože obavezno pažljivo pročitajte svojstva. Hidratantne kreme koje sadrže sastojke kao što su shea maslac, hijaluronski gel, ili ceramide, posebno su hidratantne i iznimno korisne za njegu kože.

7. Odaberite formulu za vaš tip kože

Svaki tip kože zahtijeva poseban tretman. Ovisno kojem tipu pripadate, tako će se razlikovati i tretman. Prije kupnje, pažljivo pročitajte svojstva proizvoda. Kako biste izbjegli sastojke koji mogu loše utjecati na vašu kožu, provjerite za što je proizvod koji namjeravate kupiti namijenjen.

Većina proizvoda namijenjena je za suhu, masnu, ili osjetljivu kožu. Ako ne znate kojem točno tipu pripada vaša koža, koristite formule osmišljene za normalnu kožu i onda ćete vidjeti kako će koža reagirati na njih.

8. Ne zanemarujte simptome problema

Svakodnevna njega kože ključna je za održavanje zdrave kože, ali ako se unatoč tome borite s nekim kožnim problemima, obavezno potražite pomoć dermatologa.

Primjerice, problemi s aknama, ispucanom kožom, krvarenjem kože, crvenilom i svime ostalim, koje niste mogli riješiti bezreceptnim proizvodom, zahtijeva sastanak s liječnikom specijalistom.