Frizura danas, umjetnost sutra: Vlasnik salona od kose izrađuje portrete

MANILA, 24. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Svakih nekoliko mjeseci, kada Jesstoni Garcia posegne za električnom mašinicom i prinese je svojoj glavi, on se ošiša, ali istodobno skuplja materijal za svoja umjetnička djela.

Uz pomoć tankog kista i prozirne, ljepljive smole, suvlasnik frizerskog salona u Manili, po bijelome platnu prosipa sakupljene pramenove kose, što traje između dva i pet sati. 

Od neuobičajenog materijala stvara upečatljive umjetničke slike glazbenika i glumaca.

Ovaj je 32-godišnjak zapravo pomorac. Zbog toga na plovidbama brodom provede i do osam mjeseci godišnje, a u nedostatku adekvatnih umjetničkih potrepština, poput boja i blokova za skice, Garcia je 2021. odlučio upotrijebiti vlastitu kosu za svoja umjetnička djela.

Započeo je s autoportretima, a na kraju se prebacio na 'slikanje' slavnih osoba.

Veći dio vremena koje provodi na moru umjesto u frizerskom salonu, koristi samo vlastitu kosu, a ponekad, kad mu ponestane materijala, primoran je obrijati i svoje zaliske. 

Garcia kaže da mu izrada slika pomaže da ublaži stres jer duga putovanja brodom utječu na njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

"Moramo pokušati pronaći neki izlaz da bismo se uspjeli nositi s depresijom. Za mene je to umjetnost", rekao je, dodavši da mu je najveća želja prodavati portrete koje izradi.