Gavez – biljka koja liječi kožu i kosti, pregršt blagodati za ljepotu i zdravlje

Latinskoga imena Symphytum officinale L., gavez je biljka visoka do 120 cm sa specifičnim ljubičastim cvjetovima, a uglavnom uspijeva na vlažnim livadama te pokraj potoka i rijeka. 

Ljekovitost ove biljke poznata je još od vremena drevnih kultura, kada su je brojni narodi koristili za zacijeljivanje i liječenje rana pa su u narodnoj medicini odavno poznati pripravci od listova i korijena gaveza za unutarnju i vanjsku upotrebu.

No, važno je znati da gavez- koji danas koristimo u mnogobrojnim mastima ili gelovima, možemo upotrebljavati samo na neoštećenoj koži, a poznata je i po tome što ima protuupalno djelovanje. Upravo te njezine brojne blagodati i čine je jednom od najkorisnijih biljaka koja se desetljećima primjenjuje u široj uporabi.

Korijen gaveza ljekoviti je dio koji se koristi u farmaciji, ali i u prirodnoj kozmetici, korijenje je krhko, ima posebnu, prepoznatljivu crnu koru pa je stoga i nastao naziv- crni gavez.

Gavez

Gavez

Preparat gaveza koristi se samo za vanjsku upotrebu, i to, što je važno naglasiti, samo kod saniranja ozljeda na neoštećenoj koži.

Macerat gaveza koristio se za brojne svrhe- osim liječenja oštećenja kože, izvrstan je za bolne zglobove i mišiće, ublažavanje nastanka hemoroida, proširenih i upaljenih vena, kod iščašenja, uganuća, kontuzija, modrica, tvrdih oteklina… Smanjuje i nastanak velikih ožiljaka.

Također, treba naglasiti kako je njegovo ljekovito djelovanje potvrđeno i  velikim brojem kliničkih studija. Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) i njemačka komisija ”E” ocijenile su potpuno sigurnim korištenje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože. Krema, ili mast nanosi se isključivo na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta i to tri do četiri puta na dan. Nakon upotrebe obavezno treba oprati ruke.

Pripravci gaveza ne smiju se uzimati oralno, jer u tom slučaju kod ljudi izazivaju niz nuspojava: proljev, nadutost i druge probleme. Preparati se ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Nadalje, ograničena je i duljina primjene masti od gaveza pa nakon četiri do šest tjedana tretiranja ozljede lokalno svakako treba prekinuti s korištenjem.

I na kraju- mast gaveza ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.