Jesen zahtijeva posebnu njegu kože

Temperature su pale i stigla je ugodna, ali prohladna šarena jesen.

A s njome i promjena naših navika kojima njegujemo kožu. Posebice što smo nakon najtoplijega godišnjega doba, kao jedan od ‘suvenira’ dobili i suhu, perutavu, čak i oštećenu kožu. Jesen je ipak puno blaža prema koži, jer je UV zračenje slabije nego u ljetu pa zbog toga kožu ne moramo tako snažno štiti i više ne stari tako brzo.

Na žalost, postoje i nedostaci: suhi grijani zrak i hladnoća koji za posljedicu imaju suhu, nadraženu kožu. A za to su ‘zaslužni’ mnogi razlozi: zbog hladnoće sužavaju se krvne žile, dolazi do slabije prokrvljenosti a samim time i do smanjene opskrbe hranjivim tvarima. Žlijezde lojnice kod nižih temperatura smanjuju izlučivanje i dolazi do bržeg isušivanja kože. Kod temperatura nižih od osam stupnjeva više se ne može širiti tanki masni zaštitni sloj kože.

Zaštititi kožu od UV zraka uvijek!

Ako koža ne dobiva dovoljno bogate njege, ubrzo dolazi do napetosti, suhoće, svrbeži i manjeg pucanja kože. U težim slučajevima dolazi do snažnog pucanja kože.  Kako do toga ne bi došlo s njegom je potrebno započeti prije pojavljivanja prvih simptoma. Ako zakasnimo, potrebno je puno dulje da se koža ponovno regenerira, savjetuje i beauty blog LookFantastic.

Obratite pažnju na postupnu promjenu proizvoda za njegu, kako bi dali koži dovoljno vremena da se privikne, jer inače može doći do nečistoća. Ovo su glavni savjeti za svilenkasto-mekanu kožu tijekom jeseni.

Tekućina

Pripazite da uvijek unosite dovoljno tekućine. U tijelo je potrebno unijeti najmanje dvije litre tekućine na dan. U protivnom će vašem tijelu nedostajati tekućine i doći će do isušivanja kože.

Čišćenje

Za kožu je tuširanje bolje od kupke, jer koža nije tako dugo u dodiru s vodom i ne dolazi do gubitka masnoća. Tuširajte se samo s mlakom vodom i koristite losione za tuširanje koji vraćaju masnoće vašoj koži. Oni koži vraćaju izgubljenu vlagu. Ako se ipak ne želite odreći svoje kupke, koristite dodatke za kupanje s hidratantnim sastojcima.

Zaštita od sunca

Iako sunce u jesen i u zimi nije tako snažno, to ne znači da nije štetno. Kada ste dugo na otvorenom, za jasnih, sunčanih dana, UV zaštita je važna i za vrijeme hladnih mjeseci. Zaštitni faktor bi trebalo biti najmanje 10.