Maslina – savršena za njegu kose, kože i noktiju

U narodu je poznata kao ''kraljica mediteranske prehrane'', jer maslina je fantastična za cjelokupno zdravlje, a njezino ulje također je savršeno i za njegu kože, kose i noktiju.

Od koštica i plodova, pa sve do listova punih vitalnosti, ovo se kvrgavo stablo koristilo u službi ljepote još od vremena drevnih Egipćana i Grka, a danas gotovo ne možemo zamisliti ni jedan kozmetički proizvod bez dodatka ovog ‘tekućeg zlata’, navodi istarski portal za zdravlje, prehranu i ljepotu, Colours of Istria.

Još je Kleopatra znala koje sve blagodati za ljepotu nudi ova biljka tamnozelenih plodova. Zahvaljujući svojoj strukturi, koja joj pomaže kako bi se zaštitila i u
ekstremnim vremenskim uvjetima, poput suše i bure, maslina se smatra ”pionirom pomlađivanja”. Upravo je to razlog zašto je kozmetička industrija koristi u tako ogromnim količinama, piše i da njezin golemi potencijal uvelike koristi kozmetička industrija. Ali, zašto koristiti kupovnu kozmetiku, kada ovaj zlatni eliksir mladosti imate u vlastitoj kuhinji!

Zašto upotrebljavati maslinovo ulje?

Obilje moćnih antioksidanasa regenerira oštećenja stanica i štiti kožu od preuranjenog starenja.  Njega kože nakon sunčanja Iako maslinovo ulje ne štiti od UV zraka i stoga ga nije preporučljivo mazati na plaži, tanki sloj ulja nakon sunčanja može pospješiti zacjeljivanje oštećene kože. Japanski istraživači su otkrili da se korištenjem kvalitetnog maslinovog ulja, nakon boravka na suncu smanjuje rizik od nastanka tumora kože, jer ono svojim snažnim antioksidativnim učinkom neutralizira štetna UV zračenja.

Njega suhe kože

Koristite ga za njegu i lica i tijela, posebice ako imate suhu, dehidriranu ili zrelu kožu jer se sporije upija od nekih drugih ulja (npr. od marelice i badema). Njime možete njegovati i mješovitu (ali ne masnu!) te osjetljivu kožu jer smiruje upalne procese, svrbež i osipe.

Uklanjanje šminke

Maslinovo ulje uklanja čak i vodootpornu šminku i to bez kemikalija koje mogu iritirati oči, dok istovremeno kožu hrani i njeguje. Kada ste s blazinicom natopljenom s par kapi ulja uklonili šminku, kožu isperite toplom vodom i pjenom za pranje lica ili tonikom.

Njega kose

Žlica-dvije blago zagrijanog maslinova ulja savršena je maska za suhu, oštećenu, ispucanu i neukrotivu kosu. Umasirajte ulje na kosu (imate li masniju kosu nanesite ga samo na dužinu) pa je omotajte toplim ručnikom što će pospješiti apsorpciju ulja. Ostavite da djeluje od 10 do 20 minuta pa operite šamponom.

Njega noktiju

Plitku posudu napunite s maslinovim uljem pa namočite vrhove prstiju. Omekšat će kutikule što će olakšati manikuru, a ovakva će redovita njega ojačati nokte i spriječiti njihovo listanje.

Piling za tijelo

Nekoliko žlica šećera pomiješano sa žličicom maslinovog ulja formula je za hidratantni piling za cijelo tijelo.

Lijek za ekceme

Kako maslinovo ulje djeluje kao intenzivno hidratantno sredstvo, odličan je tretman za vrlo suhu, crvenu i ljuskavu kožu.

Melem za pete

Gruba, suha i ispucana koža treba dubinsku njegu. Nakon pilinga i rašpanja, počastite pete obilnim premazom maslinova ulja. Navucite čarape da ‘zaključate’ vlagu i vaš hidratantni tretman može početi.