Oprez, bodibilderi i rekreativci: Previše proteina oštećuje arterije!

Proteinski shakeovi eliksir su za brojne bodibildere i rekreativce koji u teretanama žele ojačati ili ''istonirati'' mišiće i oblikovati figuru jer tijelo treba proteine za oporavak mišića i tkiva.

No, ni s čim ne treba pretjerivati.

Dobivanje više od 22 posto prehrambenih kalorija iz proteina, obično iz jaja, mesa i mlijeka, može negativno utjecati na pretjerano otvrdnuće arterija, stanje koje u konačnici može rezultirati moždanim udarom, zatajenjem srca i srčanim udarom.

To su pokazuli rezultati testova obavljeni na laboratorijskim miševima i ljudima koje je proveo Medicinski fakultet u Pittsburghu, a objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.

Naša studija ukazuje na to da povećanje unosa proteina u organizam u nastojanju da se poboljša metaboličko zdravlje nije lijek za sve.

“Pretjerate li, mogli biste oštetiti svoje arterije”, upozorio je profesor kardiologije i koautor studije, dr. Babak Razani.

Rezultati istraživanja tima stručnjaka iz Pittsburgha pokazali su da leucin, esencijalna aminokiselina u proteinu koja izgrađuje mišiće i aktivira protein poznat kao mTOR koji pokreće sintezu mišićnih proteina, “neproporcionalno utječe na pokretanje patoloških puteva povezanih s razvojem ateroskleroze i otvrdnućem stijenki arterija”.

Razani i kolege su istaknuli kako je njihovo istraživanje iznjedrilo i dodatne nedoumice, poput pitanja o tomu “što se događa kada osoba konzumira više od 15 posto dnevnih kalorija iz proteina prema preporuci USDA (Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država)”.

Stručnjaci upozoravaju da treba paziti i otkriti kolika je optimalna količina kada je posrijedi unos proteina koji utječe na povećanje mišića, no istodobno ne oštećuje arterije.