Propolis – Prirodni lijek fantastičnih svojstava

ZAGREB, 20. srpnja 2022. (Hina) -Propolis je jedno od onih prirodnih, sjajnih, pravih malih čuda, koji nevjerojatno dobro liječi i utječe na zdravlje.

Prirodna je i učinkovita zaštita zdravlja usne šupljine, gornjih dišnih putova, želuca, debelog crijeva… Bilo da ga koristimo u kapima, ili spreju, njegova su svojstva i djelovanje blagotvorni.

Propolis je kruti pčelinji proizvod dobiven preradom biljnog nektara. Ugodnog je aromatičnog mirisa, žuto-zelene do tamno smeđe boje. Služi za gradnju raznih pukotina u košnici čime se stvara zaštita od neželjenih mikroorganizama, vjetra i sličnog, a čuva vlažnost u košnici. Riječ ''propolis'' opisuje njegovo zaštitno djelovanje na pčele i njihove
košnice. Naime, grčka riječi ''pro'' znači ''pred'', a ''polis''- grad, što bi se u prijevodu reklo kako je propolis ''čuvar pčelinjeg grada''.

Sastav propolisa

Sastav propolisa nije stalan, nego ovisi o vrsti i sorti biljaka koje pčele posjećuju, godišnjem dobu, klimatskim (ne)prilikama i drugome. Njegovi glavni dijelovi su vosak, pelud i smole, a tu su i različite aktivne tvari kojih je do danas diljem svijeta izolirano više od 300. Propolis za grlo, jačanje imuniteta, zacijeljivanje rana.

Propolis se u narodnoj medicini koristi još od drevnih vremena. Najčešća je njegova primjena u jačanju imuniteta, zacjeljivanju rana, liječenju gljivičnih i bolesti usne šupljine, grlobolje i sl. Danas je propolis sastojak mnogih bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda specifičnih svojstva i djelovanja koji se nazivaju funkcionalnom hranom.

Također, propolis često istražuju i znanstvenici, koji su o njemu napravili brojne studije pa je dokazana njegova učinkovitost protiv bakterija, virusa herpesa i gripe, kožnih gljivičnih bolesti… Propolis pokazuje protuupalno i antikancerogeno djelovanje, ali i zaštitno djeluje protiv raka želuca i debelog crijeva.

Ovaj pčelinji proizvod posebno je djelotvoran protiv infekcija gornjih dišnih putova, a odličan je i za zdravlje usne šupljine, desni i zuba. Često se protiv neugodnih afti borimo upravo propolisom. Kapne li se na ranicu kap propolisa dva, tri puta dnevno, ona će brže zacijeliti. Aktivne tvari propolisa sprječavaju rast i razmnožavanje anaerobnih
bakterija oko zuba, koje izazivaju periodontitis (tj. parodontozu); neželjenu pojavu čijim napredovanjem dolazi do gubitka zubi. I upravo je propolis izvanredan za spriječavanje ove neugodne bolesti koja nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem.

TAGOVI