Stari lijek daje novu kosu za sitniš, kažu liječnici

ZAGREB, 25. kolovoza 2022. (Hina)  Dermatolozi specijalizirani za gubitak kose kažu da minoksidil, ključni sastojak dobro poznatog tretmana za vlasište Rogainea, djeluje još bolje kada se uzima oralno u malim dozama.

 Minoksidil u lokalnom obliku nije posebno učinkovit za neke pacijente koji kažu da ne vole ostavljati tu ljepljivu tvar u kosi, a zatim je i prestanu koristiti. Ali rezultati su drugačiji kada se uzima oralno. Oglasi su posvuda – kao i prenapuhane tvrdnje: posebni šamponi i tretmani, koje obično prate visoke cijene, potaknut će rast kose. Ali mnogi dermatolozi specijalizirani za gubitak kose kažu kako većina tih proizvoda ne djeluje.

"Postoji beskonačan niz beskorisnih lijekova za rast kose," često po "visokoj cijeni", rekao je dr. Brett King, dermatolog na Medicinskom fakultetu sveučilišta Yale, prenosi The New York Times. "Ipak, budući da su ljudi očajni, takvih lijekova za rast kose i dalje ima u izobilju", dodao je.  Ali postoji jeftin tretman, kažu on i drugi dermatolozi, koji ne košta puno na dnevnoj razini, a koji obnavlja kosu kod mnogih pacijenata. Riječ je o minoksidilu, starom i dobro poznatom lijeku protiv gubitka kose koji se koristi na sasvim drugačiji način. Umjesto da se nanosi izravno na vlasište, propisuje se u obliku tableta s vrlo niskim dozama.

Iako sve veći broj dermatologa nudi tablete s niskom dozom minoksidila, liječenje ostaje relativno nepoznato većini pacijenata i mnogim  liječnicima. Nije ga odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za tu namjenu, pa se propisuje mimo uputstva, što je uobičajena praksa u dermatologiji. "Nazivam nas banditima koji nisu u skladu s uputstvom lijeka – titula je koju s ponosom nosim", rekao je dr. Adam Friedman, profesor i voditelj odsjeka dermatologije na Sveučilištu George Washington. Objasnio je da su dermatolozi obučeni da razumiju kako lijekovi djeluju, što im omogućuje da isprobaju lijekove koji nisu propisani. U dermatologiji je često jasno pomaže li liječenje. Blijedi li osip ili ne?

Dr. Robert Swerlick, profesor i voditelj odsjeka za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory, složio se."Ljudima govorim da većina stvari koje radimo nije po uputstvu jer nema ničega u uputstvu", rekao je. Dao je dugačak popis stanja, uključujući poremećaje pigmentacije kože, upalne poremećaje kože i nemilosrdni svrbež, za koje standardni tretmani nisu propisani.  Minoksidil, aktivni sastojak u Rogaineu, losionu ili pjeni koja se utrljava na vlasište, prvi put je odobren za muškarce 1988., zatim za žene1992., a sada je generički lijek. Upotreba lijeka kao tretmana za rast kose otkrivena je slučajno prije nekoliko desetljeća. Visoke doze minoksidila koristile su se za liječenje visokog krvnog tlaka, ali pacijenti su često primjećivali da su tablete potaknule rast dlačica po cijelom tijelu. Stoga je njegov proizvođač razvio losion s minoksidilom — na kraju nazvan Rogaine — i dobio odobrenje za rast kose na ćelavim glavama.

Kompanija Johnson i Johnson, trenutni vlasnik licence Rogainea, nije odgovorila na zahtjeve za komentar, navodi NY Times. Drugi smatraju da to jednostavno kod njih ne djeluje. Minoksidil se mora pretvoriti u aktivni oblik pomoću enzima sulfotransferaze koji mogu, ali i ne moraju biti prisutni u dovoljnim količinama u korijenu kose. Kada se lijek uzima oralno, automatski se pretvara u aktivni oblik.

Ali to nije bio razlog zašto su otkrivene pilule s malim dozama. Umjesto toga, otkriće se također dogodilo slučajno prije 20 godina.  Dr. Rodney Sinclair, profesor dermatologije na Sveučilištu Melbourne u Australiji, imao je pacijenticu s ženskom ćelavošću. Kosa na vrhu njezine glave prorijedila se i mrzila je svoj izgled. Za razliku od onoga što se dogodilo s većinom njegovih pacijenata, Rogaine je kod nje djeovao, ali je od lijeka dobila alergijski osip na tjemenu. Ipak, kad bi ga prestala uzimati, kosa bi joj se ponovno prorijedila.

"Dakle, zaglavio sam", rekao je dr. Sinclair. "Pacijentica je bila vrlo motivirana, a jedina stvar koju smo znali je da ako pacijent ima alergiju na lokalno primijenjen lijek, jedan od načina desenzibilizacije je oralno davanje vrlo niskih doza.. Da bi to učinio, dr. Sinclair pokušao je izrezati tablete minoksidila na četvrtine. Na njegovo iznenađenje, niska doza izazvala je rast njezine kose, ali nije utjecala na njezin krvni tlak, što je bila izvorna svrha visoke doze lijeka.

Kasnije je sve više smanjivao dozu dok nije došao do učinkovite doze od jedne četrdesetine tablete i počeo rutinski prepisivati ​​lijek. Ta prva pacijentica ga još uvijek uzima.
Na kongresu u Miamiju 2015., dr. Sinclair je izvijestio da su niske doze minoksidila potaknule rast kose kod 100 pacijentica koje su slijedile. Objavio je te rezultate 2017., ističući da su potrebna klinička ispitivanja u kojima bi neki pacijenti bili nasumično raspoređeni da uzimaju minoksidil, a drugi placebo, ali ona nisu provedena. Dr. Sinclair kaže kako je, unatoč tome, do sada liječio više od 10.000 pacijenata.

U zadnje vrijeme sve veći broj dermatologa koji se bave gubitkom kose daje male doze tableta minoksidila pacijentima s muškim i ženskim tipom gubitka kose, što je normalna pojava s godinama. "Upravo počinje bilježiti porast popularnosti. Sve više i više na konferencijama dijelimo naše priče o uspjehu”, rekla je dr. Crystal Aguh, dermatologinja s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Washingtonu.

Ako je gubitak kose previše jak, minoksidil neće pomoći, upozorila je dr. Aguh. “Neće uspjeti, na primjer, ako je muškarac uglavnom ćelav, sa sjajnim tjemenom. Nema se što obnoviti.” Dodala je kako idealan pacijent nije potpuno ćelav, već je izgubio dovoljno kose da bi i slučajni promatrač primijetio.Bez strogih kliničkih ispitivanja, koja bi dovela do odobrenja FDA, upotreba minoxidil tableta za gubitak kose ostaje nenamjenska i vjerojatno će tako i ostati, kažu dermatolozi.  "Oralni minoksidil košta sitniš dnevno. Nema interesa za trošenje desetaka milijuna dolara na testiranje u kliničkom ispitivanju. Ta se studija doista nikada neće provesti”, zaključio je dr. Brett King, sa sveučulišta Yale.

(Hina)
 

TAGOVI