VIDEO dm: Listopad i rak dojke – mjesec za ružičastiju budućnost

ZAGREB, 2. studenoga 2023. (Hina) - dm nastavlja s podcastima posvećenim ženskom zdravlju s kojim je krenuo u srpnju u kojima su gledatelji tijekom ljetnih mjeseci mogli pratiti razne zanimljive teme baš za žene.

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a i na ovaj način dm kroz podcaste još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja čovjek.

Listopad i rak dojke- Mjesec za ružičastiju budućnost

Gostovanje prof. dr. sc. Damira Eljuge, dr. med. u dm-ovom podcastu povodom ''Ružičastog mjeseca'' koji, nažalost, za mnoge žene nije ružičast, pokrilo je razne teme vezane za prevenciju i rak dojke.

Voditeljica podcasta Anita Galić istaknula je velike zasluge i neumornu energiju dr. Eljuge, nazvavši ga prvim imenom u nas u prevenciji i borbi protiv raka dojke.

Dr. Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije, primarijus i viši znanstveni suradnik, dugogodišnji je predsjednik Hrvatske lige protiv raka i suradnik Poliklinike Eljuga Affidea, koja djeluje već više od pola stoljeća. Omiljen je liječnik, jer je pun empatije za svoje pacijentice, koji im nalaze i protokol terapije priopćava na prihvatljiv i razumljiv način ne koristeći složenu medicinsku terminologiju.

Njegova borba protiv raka počela je još u studentskim danima kada je upoznao osnivača Hrvatske lige protiv raka, akademika Ivu Padovana i oduševio se njegovim idejama o važnosti i mogućnostima borbe protiv raka. Stavljajući naglasak na zdrav duh i zdravo tijelo, pomiče granice u prevenciji raka, ali i svemu što radi. 

U ''Ružičastom mjesecu'' razgovaralo se o prigodnim temama: što je Bra Day i tko je bio inicijator te ideje u Hrvatskoj; rekonstrukcija dojke nakon odstranjenja dojke; kada se preporučuje ultrazvuk, a kada mamografija; što je onkogena tipizacija; kada se preporučuje prvi ginekološki pregled, a kada prvi pregled dojke; koliko je važan samopregled i zašto ne smije biti jedina metoda prevencije…

Dr. Eljuga istaknuo je veliku pomoć Kluba žena operiranih od raka dojke u pripremi novih pacijentica sa suočavanjem i prihvaćanjem loše dijagnoze.

Danas, više nego ikada prije imamo mogućnost rano otkriti bolest brojnim metodama, poput redovitog samopregleda, odlaska na pregled kod liječnika i preventivnih screeninga, a ako se bolest i ustanovi, rano otkriveni rak dojke liječi se vrlo uspješno, samim time pacijentice lakše podnose terapiju i više od 90 posto posto ih se može izliječiti.

Također, ranim otkrivanjem bolesti postavlja se vjerojatnost za dulje preživljavanje, ali i bolju kvalitetu života oboljelih žena.

U dijagnostici se koristi klinički pregled, samopregled dojki, mamografija i ultrazvučni pregled, a konačna dijagnoza postavlja se patološkim pregledom uzorka tkiva dojke. Važno je da se razbiju strahovi odlaska k liječničku, ali i pošalje snažna poruka da ne odgađamo odlazak na preglede jer pravo vrijeme je – sada!

Samopregled je jedna od prvotnih i najjednostavnijih metoda kojom se pravovremeno može otkriti rak dojke, a preporuka je da se sa samopregledima započne već od dvadesete godine života, barem jednom mjesečno.

Kako bi se podigla svijest ranog otkrivanja i prevencije, provode se programi osnovani za pomoć ženama nakon operacije, tijekom liječenja i rehabilitacije, poput Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine i Liga za borbu protiv raka, koja je 1992. godine na glavnoj skupštini Društva europskih liga primljena u punopravno članstvo.

Uz već navedene programe, od prije osam godina u Hrvatskoj se održava i Dan dojki & BRA Day (engl. Breast Reconstruction Awareness Day), posvećen ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ako je dojka uklonjena zbog raka.

Naime, upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje, a razlikujemo dvije vrste rekonstrukcije – primarnu, koja se izvodi odmah nakon operacije i sekundarnu koja se obavlja nakon izlječenja karcinoma dojke.

Važno je i psihičko stanje pacijentice

''Ova je kampanja velik iskorak i stvarno mnogo znači svim ženama. Uspjeli smo senzibilizirati zdravstvenu politiku, a žene koje trebaju obaviti operaciju nakon što je postavljena dijagnoza imaju mogućnost rekonstrukcije. Riječ je o postupku koji ima veoma važnu ulogu za psihičko stanje pacijentice'', kaže prof. dr. sc. Damir Eljuga te dodaje kako prije osam godina, kada se krenulo s obilježavanjem, postotak primarnih i sekundarnih rekonstrukcija bio je dosta nizak, od 10 do 12 posto, a danas se bilježi gotovo 40 posto!

Naglasio je da žene znaju da postoji mogućnost rekonstrukcije i da uglavnom biraju one centre- gotovo svi u Hrvatskoj- koji imaju ekipe koje izvode zahvat rekonstrukcije dojke.

Nakon što je dijagnoza postavljena, prema riječima prof. dr. sc. Eljuge, iznimno je važno oboljelim ženama pružiti podršku i otvoreno komunicirati o bolesti i liječenju te im jasno staviti do znanja da je stručni tim liječnika uz njih na putu izlječenja. Također, ističe važnost podrške obitelji, ali i žena koje su same prošle slično iskustvo te imale pozitivan ishod liječenja.

''Kroz godine sam spoznao da su žene koje pobijede bolest one koje su imale podršku članova obitelji, a to je izuzetno važno, kada su djeca, suprug i bližnji bili uz njih. Kod žena koje imaju podršku članova obitelji, one kao da polete, najvećim krilima i kao da kažu 'ja ostajem sa svojom obitelji, ja sam pobijedila''', ustvrdio je prof. dr. sc. Eljuga.

Poslušajte i pogledajte vrlo koristan razgovor dvoje suradnika na brojnim javno-zdravstvenim kampanjama.

Edukativan podcast vrijedi poslušati nekoliko puta, jer je bogat savjetima iskusnog liječnika.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE: