Želite li ostati zdravi, pročitajte ovo…

ZAGREB, 23. prosinca 2022. (Hina) - Znamo da vježbanje spada među najvažnije stvari koje možemo učiniti za zdraviji život, ali ono što unosimo u organizam i način na koji to činimo, također igra vrlo važnu ulogu.

Stoga pročitajte ovih pet savjeta kako biste unaprijedili i poboljšali svoje navike u prehrani, a preporučuju ih nutricionisti.

Što treba izbjegavati:

Piti kavu nakon podneva

Kofeinu je u prosjeku potrebno oko 10 sati da bi se razložio u tijelu. Ako popijete šalicu kave poslijepodne, može se dogoditi da i nakon ponoći osjećate efekte kofeina, što nije baš dobro za san. Ipak, način na koji se kofein razlaže u organizmu individualan je i također ovisi i o količini kave koju ste popili, ali nutricionisti sugeriraju da kavu pijete samo prije podne.

Jesti puno vlakana bez hidratacije

Vlakna su sjajna za probavu, ali samo ako se unose uz dovoljne količine vode. U suprotnom, mogu se dogoditi neugodnosti. Naime, vlakna upijaju vodu, što pomaže bržem kretanju hrane kroz organizam i njezinom lakšem izbacivanju.

Ne pijete li dovoljnu količinu vode, dehidracija sigurno dovodi do problema sa stolicom. Zlatan savjet: nikada ne zaboravite piti vodu! 

Što treba uvesti kao redovnu naviku?

Jedite svaki dan u isto vrijeme 

Naše tijelo voli rutinu. Brojna su istraživanja pokazala da je nepravilna prehrana povezana s povećanim rizikom od metaboličkih sindroma, povišenog krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. Naš metabolizam ima svoj 24-satni raspored i očekuje iste stvari svakoga dana u isto vrijeme. Upravo je ovo pravilo jedno od ključnih u održavanju zdravlja, stoga ga treba uvesti u svoju redovnu životnu naviku.   

Zamijenite mliječnu čokoladu tamnom  

Crna čokolada ima visok udio kakaa (70 posto i više), zbog čega je bolji izbor od mliječne. U usporedbi s mliječnom čokoladom, tamna obiluje zdravim antioksidansima koji štite tijelo od starenja i bolesti, ima manje šećera i sadrži minerale poput magnezija, željeza i cinka.

Jedite više cinka za bolji san 

Nedavna istraživanja pokazala su da je razina cinka povezana s kvalitetom spavanja. Cink se nalazi u mesu, školjkama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Unos cinka u organizam možete pojačati i suplementima, kako biste osigurali optimalnu potrebnu dozu.