Šahovski turnir “Damin gambit na hrvatski način” za opremanje dječjih odjela

Treći humanitarni šahovski turnir poznatih "Damin gambit na hrvatski način" održan je u nedjelju, 7. travnja, u Zagrebu, a cilj je prikupiti novac za opremanje i obnovu dječjih odjela u bolnicama u Puli i Splitu.

Na turniru, koji je održan u restoranu Mašklin&Lata, sudjelovali su šahovski velemajstor Alojzije Janković i brojne osobe iz javnog života – sportaši, glumci, pjevači, voditelji.

Igralo se u osam skupina sa po pet igrača, a dva najbolja u svakoj skupini prolaze u nokaut fazu. Tempo igre je sedam minuta po igraču te se igralo na digitalni sat i profesionalnu šahovsku garnituru Zagreb 59, koja je poznata po tome da su na njoj igrali velikani Bobby Fischer, Mihail Talj i mnogi drugi. 

Među osobama koje su sudjelovale su Silvio Marić, Dean Kotiga, Dubravko ŠimencMile Kekin, Gordan Kožulj, Ratko Rudić, a došao je i Zvonimir Boban.

Turnir se odvija u sklopu akcije “Zaokruži” OTP banke, koji je ta banka pokrenula s Mastercardom, a ove godine provodi se peti ciklus akcije. 

U četvrtom ciklusu donacijskog programa, koji je završio krajem 2023., prikupljeno je više od 200.000 eura za opremanje dječjih odjela u Općoj bolnici Zadar i Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Kroz program je dosad prikupljeno ukupno 800.000 eura, koji su bili usmjereni u opremanje i obnovu osam dječjih odjela u sedam gradova. 

Donacijski program OTP Zaokruži! koji je OTP banka pokrenula s Mastercardom okupio je obitelj od gotovo 20 tisuća dobrih ljudi koji su do sada odvajanjem malih iznosa zajedno napravili velike stvari. 

Ovom programu su se pridružile i druge inicijative poput humanitarnog šahovskog turnira ”Damin gambit na hrvatski način” i konferencije Greencajt koji su svojim doprinosom uvećali prikupljeni iznos. Zahvaljujući svima njima i inicijalnoj donaciji od 125.000 eura koju uplaćuju OTP banka i Mastercard na početku svakog donacijskog ciklusa do sada smo s gotovo 800.000 eura pomogli opremanje i obnovu osam dječjih odjela u sedam gradova diljem Hrvatske. U 2024. već zaokružujemo za dječje odjele Opće bolnice Pula i KBC-a Split, kažu u OTP banci.

U četvrtom ciklusu donacijskog programa OTP Zaokruži koji je završio krajem prosinca 2023. godine prikupljeno je ukupno 206.812 eura za opremanje dječjih odjela u Općoj bolnici Zadar i Kliničkom bolničkom centru Osijek. Donacijski ček dr. Željku Čulini, ravnatelju bolnice u Zadru uručio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke, a pridružili su im se i dokazani humanitarci  – Gibonni kao ambasador ovog projekta i Marin Čilić, naš proslavljeni tenisač sa čijom zakladom OTP banka surađuje kao podupiratelj humanitarnog teniskog turnira i stipendija koje zaklada dodjeljuje.

”Stvarno sam ponosan na našu banku i zahvaljujem svima koji su sudjelovali zajedno s nama u prikupljanju ovog iznosa – našem partneru na programu, Mastercardu, i svakom klijentu koji s odazvao inicijativi i pokazao kako kad nas je puno, zajedno možemo učiniti veliko dobro. Nastavljamo i dalje s našim programom, a hvala i Marinu i Gibonniju što su nam se pridružili i podržali naše nastojanje da djeci Hrvatske omogućimo što bolje uvjete u bolnicama. Posebno me veseli zadovoljstvo na licima svih liječnika i ostalog medicinskog osoblja kada su vidjeli ukupan iznos i što će im barem malo olakšati njihov svakodnevni trud i požrtvovanost”, izjavio je prigodom posjete bolnici u Zadru predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina također je kazao sljedeće:

”U ime naših najmanjih pacijenata, njihovih roditelja, kompletnog medicinskog osoblja Opće bolnice Zadar i svoje osobno, zahvaljujem na ovoj izuzetno značajnoj donaciji usmjerenoj ka Odjelu pedijatrije. Zadarska pedijatrija, bez sumnje, svrstana je uz bok odjelima pedijatrije većih zdravstvenih ustanova, ukoliko gledamo opremu kojom raspolaže. No, već dugi niz godina muku muči – s nedostatkom prostora. Odjel pulmologije dugo je bio njihov podstanar.

Dovršetkom zgrade Dnevnih bolnica napokon je dobio svoj prostor i  napustio Pedijatriju. Sada je kompletna zgrada ponovno u ‘posjedu’ Odjela pedijatrije i već smo u procesu projektiranja sukladno potrebama i željama Odjela. U planu je skoro raspisivanje natječaja za građevinske radove na adaptaciji prostora. Oformit će se tako endoskopska jedinica za djecu i to na drugom katu, u dijelu koji je donedavno koristio Odjel pulmologije. Tu će se, u općoj anesteziji, djeci raditi endoskopski pregledi. Sada se pak obavljaju u endoskopskoj jedinici Odjela gastroenterologije Klinike za interne bolesti, gdje su uvjeti prilagođeni odraslima, a ne djeci. Sve ovo nas itekako raduje jer na ove subspecijalističke pretrage naši najmlađi više neće morati ići u druge gradove. Plan je i osigurati adekvatan prostor za roditelje kako bi mogli biti uz svoju djecu za vrijeme bolničkog liječenja i pritom se osjećati ugodno”.

Kada je sve započelo?

U listopadu 2020. godine OTP banka je u suradnji s Mastercardom pokrenula veliki donacijski program OTP Zaokruži! kako bi zajedno s klijentima doprinijeli kvalitetnijoj i dostupnijoj skrbi na dječjim bolničkim odjelima. Koristeći Mastercard kartice OTP banke klijenti mogu zaokružiti iznose u beskontaktnom plaćanju te se svakom transakcijom koju provedu kupujući na bilo kojem prodajnom mjestu u Hrvatskoj ili online uvećava stanje donacijskog računa, otvorenog isključivo u svrhu ovog programa. Maksimalan iznos donacije po transakciji iznosi 0,09 eura. Program se sastoji od ciklusa, a u svakom ciklusu se prikupljaju sredstva za dvije dječje bolnice ili dječje odjele u bolnicama. Ciklusi završavaju s kalendarskom godinom, sredstva se uplaćuju bolnicama, a s prvim danom sljedeće godine brojčanik se vraća na početak, ali ne na nulu, već na 125 tisuća eura koje na početku svakog ciklusa OTP banka i Mastercard doniraju za ovaj program.

U prvom ciklusu 2020. godine donirani su Odjel pedijatrije šibenske bolnice i Zavod za neonatologiju KBC-a Zagreb (popularna Petrova), s po 70.000 eura za nabavku neophodne i potrebne opreme.

U drugom ciklusu  programa, u 2021. godini, prikupljeno je ukupno 215.000 eura za ultrazvučni aparat pedijatrijskoj kardiologiji Klinike za dječje bolesti KBC-a Split te za preuređenje smještajnih jedinica odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti Klaićeva Zagreb.

U trećem ciklusu, u 2022. godini, zaokruživalo se za dječje odjele Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice Dubrovnik, za koje je prikupljeno gotovo 230.000 eura uplaćenih na račune ovih dviju bolnica.

U četvrtom ciklusu završenom krajem prosinca 2023. godine ukupan iznos od 206.000 eura uplaćen je Općoj bolnici Zadar i Kliničkoj bolnici Osijek za opremanje dječjih odjela.

Program ”Zaokruži” nastavio se i u 2024. godini, čime će banka još jednom dokazati svoju posvećenost pokretanju pozitivnih društvenih aktivnosti.